0

30 October 2005

Vålerenga! Helt ON topic!

Endelig ble vi seriemestere!

-VIF-skjerfet har hengt ute av vinduet lenge nå-

Labels:

28 October 2005

Russisk opphavsrett igjen

Vi har tidligere fortalt om et russisk nettsted som har lagt ut hele George Orwells forfatterskap på nett. Documan har vært litt redd for å laste ned/skrive ut fra nettstedet, all den tid en slik opplasting hadde vært ulovlig i Norge, og hans bruk av opphavsrettslig beskyttet materiale fordrer et lovlig kopieringsgrunnlag, se åndsverklovens § 12 siste ledd.

Russland er ikke medlem i verken EU eller EØS, og har dermed ikke hatt noe påtrengende behov for å implementere de opphavsrettsdirektiver som har kommet fra EU de siste årene, og da heller ikke vernetidsdirektivet.

George Orwell døde i januar 1950, og så lenge Russland har en vernetid på 50 år, er George Orwells bøker falt i det fri. I Russland. Men det skal likevel ikke være noe problem etter dette for vår Documan å skrive ut "A little poem" til egen fornøyelse.

Som andre russiske nettsteder som gjemmer seg bak russisk opphavsrett, eller mangel på sådan, er også dette nettstedet publisert på engelsk. Det er sikkert kun for å unngå en masse kyrillisk programmering...

Labels: , ,

26 October 2005

Allofmp3 i det fri?

Litt blest har det vært rundt det russiske nettstedet Allofmp3 det siste året. Mange har uttalt seg, flere har ment noe, men siden består. Den 16. september uttalte IFPIs Sæmund Fiskvik dette:

"En lokal domstol i Moskva avviste ønsker om å stenge nettsiden, en avgjørelse vi mener er gal. Dette er i så fall kun lovlig fordi den russiske lovgivningen er helt på trynet"

Ok, så er ikke alle rettighetshavere i alle land velsignet med den samme beskyttelsen som i Norge. Vi har tidligere problematisert enkelte sider ved nettstedet, uten at vi er like bombastiske som IFPI.

Vi på Revolusjonen tar til etterretning at saken har vært prøvd i russisk rett, med det resultat at siden fortsatt er oppe. Den danske opphavsrettsjuristen Peter Schønning mener det er lite man kan gjøre så lenge ikke rettighetshaverne går til skritt for å stanse nettstedet. Dermed står påstanden om at siden er lovlig, fortsatt uimotsagt.

Vi fortsetter da å laste ned musikk fra siden, og betaler gladelig til det som er verdens klart beste nettsted for nedlasting av musikk. Men bare så lenge en anstendig andel av pengene går til rettighetshaverne. Gjør de det, tror du?

Labels: , ,

25 October 2005

Google - flere svin på skogen?

Det har vært skrevet mye om Google sitt skanneprosjekt den siste tiden, men det er så vidt vi kan se ingen som har vurdert cachedfunksjonen i Googles søkemotor i ett opphavsrettslig perspektiv.

Saken er denne: Når du får et så raskt resultat når du søker med Google på internett, er det blant annet fordi Google indekserer litt mer enn 3 mrd. sider på internett. I tillegg til en klikkbar lenke, inneholder resultatet av søket ditt en liten ingress/utdrag av siden det lenkes til, sammen med en nøyaktig URL.

Men i tillegg legger Google ved en klikkbar lenke som betegnes som Cached. Ved å klikke på denne kommer siden du vil se opp i Googles eget grensesnitt, slik siden er lagret på en av Googles flere tusen datamaskiner rundt om i verden. Med stor sannsynlighet sitter Google på et arkivert internett, ikke ulikt The Way Back Machine på andre punkter enn grensesnittet og markedsføringen av det.

Så til lovligheten av dette: den eksemplarfremstillingen som kan være nødvendig ved indekseringen, vil med stor sannsynlighet være hjemlet i åvl. § 11a. Denne reglen er kommet til blant annet fordi eksemplarene som blir fremstilt i forbindelse med f. eks browsing, omfattes av opphavsmannens enerett. Om vi da ikke hadde hatt § 11a, ville også surfing på internett til annet enn privat bruk være ulovlig uten etter avtale med opphavsmennene.

Men slik Google bruker de undertiden midlertidige eksemplarene, gjør at ordlyden ikke treffer veldig godt. Ikke noe stort problem sier du? Vel, jeg skal gi deg to eksempler som kanskje rokker ved en slik mening.

For noen som har publisert noe på internett, men som siden tar det publiserte ned igjen, vil dette kunne være et problem. Dersom jeg av en eller annen grunn ønsker å fjerne det jeg skrev om Trond Giskes uttalelser tidligere i år, vil artikkelen dukke opp igjen dersom du søker riktig. Jeg vil påstå at dette hvertfall er i strid med mine ideelle rettigheter. Og nettaviser er avhengige av treff på siden sin for å få annonseinntekter; får avisene registrert treff om vi går inn på Googles cachedlenke i stedet for hovedlenken? Det er flere grunner til at cachedresultatet er mer hensiktsmessig å klikke på enn hovedlenken.

Google har ambisjoner og er i dag mye mer enn bare en søkemotor. Google er samtidig utrolig dyktige, mest sannsynlig er de flinkest i klassen. Og når de flinkeste med de største ambisjonene ikke lever av å produsere, men presentere innhold, bør opphavsmennesker og andre innholdsleverandører passe litt på.

Vi trenger ikke et nytt MS i dataverdenen:-)

Labels: , , ,

24 October 2005

Distributed Proofreaders er 5 år

Meget bra artikkel om historien til prosjektet Distributed Proofreaders i TeleRead, 22. okt. 2005: 5 Years of Distributed Proofreaders.
Michael Hart started Project Gutenberg in 1971 with the publication of an electronic version of the US Declaration of Independence, and in the process invented the ebook and the spam run (he sent the file to all hundred computers on the internet). In 1990, almost twenty years later, Project Gutenberg had 100 etexts to offer its visitors.

22 October 2005

Kopiering av hele bøker

Et spørsmål som kommer opp fra tid til annen, er innholdet i åndsverklovens § 12 og hvor langt den rekker. Vi på Revolusjonen hører at enkelte har et problem med at man må lete i forarbeidene til loven, da gjerne tilbake til forarbeidene til 1961, for å få god nok oversikt.

Det er etter loven (forarbeidene) klart at man ikke får lov til å kopiere en hel bok. Hvorfor dette ikke er lov, når man har lov til å fremstille et eksemplar av en hel CD til privat bruk, kan være vanskelig å forstå, og er heller ikke intensjonen med denne artikkelen. Er det på grunn av legalitetsprinsippet problematisk å straffeforfølge noen som har fremstilt et eksemplar av en hel bok, all den tid man må til forarbeidene for å forstå hvor langt § 12 ikke rekker?

Vi på Revolusjonen mener nei.

Man bryter ikke § 12 når man fremstiller et eksemplar av en hel bok. En slik handling strider mot
§ 2, som gir opphavsmannen til et åndsverk enerett til å fremstille eksemplarer av sitt verk. Og § 2 er klar. Veldig klar.

Om Høyesterett er enige med oss, er en annen sak. Og slik som åndsverkloven undertiden fremstilles og omtales som en forbrukerlov, er det ikke umulig at saker som omhandler § 12 kan komme opp for domstolene i en ikke så fjern fremtid.

I mellomtiden vil vi skrive litt om hvorfor åndsverkloven ikke har vært en lov der forbrukeren har hatt en rolle, og at det fortsatt er sånn. Denne artikkelen kommer i løpet av uken...

Labels:

21 October 2005

WikipediA-diskusjon

Espen Andersen oppsummerer siste ukes diskusjon om kvaliteten på WikipediA og passer samtidig på å rette et velfortjent spark til IT-Avisen: Interessant WikipediA-diskusjon, 20 okt. 2005.

Forskjellen mellom IT-Avisens og Espen Andersens artikkel om WikipediA er et godt eksempel på kvaliteten på norske weblogger sett i forhold til norske tradisjonelle media. Som Cory Doctorow skrev i et lignende tilfelle "Quien es mas macho?".

Lydbok i passe daglige doser

Sutfarama har laget en RSS-feed som alltid begynner på begynnelsen. Abonner og få et par kapitler av Cory Doctorows roman Someone comes to Town, Someone leaves Town lastet ned hver dag.

Magnatune

Magnatune er rett og slett et glimrende plateselskap og en fantastisk musikkbutikk. For første gang i mitt liv har jeg lyst til å kjøpe musikk på internett.

We call it "try before you buy." It's the shareware model applied to music. Listen to 418 complete MP3 albums from musicians we work with (not 30 second snippets).

We let the music sell itself, because we think that's the best way to get you excited by it.

Our selection is intentionally small: we never waste your time with mediocre music.

If you like what you hear, download an album for as little as $5 (you pick the price), or buy a real CD, or license our music for commercial use. And no copy protection (DRM), ever. Artists keep half of every purchase. And unlike most record labels, they keep all the rights to their music.

No major label connections.

We are not evil.

Magnatune er definitivt ikke onde nei. Hadde jeg fått i oppdrag å konstruere den perfekte musikkbutikk hadde den neppe blitt like bra som Magnatune.

Links:
- Magnatunes hjemmeside
- Magnatune – A voluntary-based model for online music, Indicare, 20. okt. 2005
- Magnatune, WikipediA

20 October 2005

Google Maps Mania

Google Maps Mania er et nettsted "for all things" Google Maps. Mye interessant. Spesielt likte jeg Real-time, live Google News Map.

19 October 2005

Den amerikanske forleggerforeningen saksøker Google

18 October 2005

Engelsk bokliste

Lev Grossmann og Richard Lacayo, litteraturkritikere hos Time, har laget en liste med beste 100 engelskspråklige bøker fra 1923 til nå: All Time 100 Novels, (via Kottke). Hvorfor fra 1923 tro? Oppdatering: Her er flere boklister: List of lists of books, WikipediA

17 October 2005

Bevismaskinen

Fremtidens bibliotek

Interessant foredrag av Espen Andersen om fremtidens bibliotek holdt ved åpningen av biblioteket i BIs nybygg i Nydalen fredag 14. okt. 2005: Fremtidsbiblioteket.

Trond Giske - ny kulturminister

Vi har tidligere skrevet om prosessen rundt implementeringen av opphavsrettdirektivet i norsk rett, og med det forsøkt å vise hvor arrogant, og tidvis inkompetent Trond Giske kan være. (Giske besvarte forøvrig aldri vår forespørsel om kommentar til artikkelen.)

Nå er han blitt minister for departementet som skal forvalte loven han har vært med på å vedta, og vi på Revolusjonen gleder oss til å følge med videre.

Debatten i forbindelse med innstillingen til Stortinget i Odelstinget 4. juni i år var så lite klargjørende at det neste tirsdag holdes et foredrag i Norsk forening for opphavsrett om temaet "stilltiende samtykke". Foredraget vekker atskillig interesse utover oss vanlige opphavsrettsjurister etter uttalelsene til flertallet i stortingskomiteens, både i
Innst. O. nr. 103, samt påfølgende debatt.

Revolusjonen vil komme med et referat for de som ikke kan være der og høre selv.

Labels: ,

15 October 2005

Minister of counterculture

The Guardian har intervjuet den brasilianske kulturministeren Gilberto Gil.

Den brasilianske regjeringen har de sist årene blitt kjent for å gjøre opprør mot alt fra patenter på medisin til prisene på programvare fra Microsoft. Brasil leder en gruppe kalt Friends of development som i WIPO-sammenheng hevder at et for sterkt vern av opphavsretten hemmer utviklingen i utviklingsland. Gruppen oppfattes av mange som rettighetshaverfiendtlig.

Link: Minister of counterculture, The Guardian, 14. okt. 2005, (via Boing Boing)

Flere lydøker som podcasts

Cory Doctorow podcaster novellen After the Siege mens han skriver den.

Nettstedet Podiobooks har mange lydbøker som kan lastes ned som podcasts. De har også et navn på lydbøker publisert som podcasts:
Podiobooks is a term coined by Evo Terra of The Dragon Page and Slice of Scifi to describe serialized audio books which are made available in podcast format.

Cameratoss

Kreativiteten hos Flickr kjenner ikke mange grenser. Her er en side med bilder tatt med kameraer som er blitt hevet opp i luften med lang lukkertid: Cameratoss, (via Kottke). Ser ut som kunst.

13 October 2005

Lydbok som podcast

Paul Story driver og skriver boken "Tom Corven" et kapittel om gangen. Hvert kapittel leses av forfatteren, tas opp på en pc og publiseres på internett som en løpende podcast:
The novel Tom Corven is a nerve racking experiment by Paul Story. It is the world's first novel written for podcasting. It has never been submitted to an agent, publisher or any other forum for publication. I am committing myself to provide the community with a regular series of chapters, written to a professional standard and recorded by me to the best of my ability, free of charge, until the book is complete. I am doing this in the hope that, once hooked, you will want to read (or listen to) more. Writing to a deadline in fiction is extremely difficult because you are effectively saying to yourself (and everyone else) that there will be no excuses, no writer's block, no failure of the imagination and definitely no lazing around. I aim to post a chapter every few days (I'll try for Mondays and Thursdays). By the time it is finished, there will be approximately sixty chapters.
Du finner podcasten i iTunes ved å søke på "Tom Corven".

Link: Paul Corven

11 October 2005

Web 2.0-programmer

Som en oppfølging av vår tidligere artikkel omhandlende Web 2.0 har du her noen eksempler på Web 2.0-programmer:
- Basecamp, prosjektstyring
- Writely, tekstbehandling
- Meebo, messenger
- Kiko, kalender
- Backpack, organizer
- 24Seven, regnskap, crm, kalender, dokumentbehandling, m.m.
- 24Seven demo
- Jotlive, gruppe-notatblokk

10 October 2005

Sketches by Leonardo

Den tidligere omtalte Turning the Pages-samlingen til British Library har nå publisert en notatbok med tekst og tegninger av Leonardo da Vinci.

TV-serie på internett

The Strand er en ny TV-serie som kun vil bli sendt på internett. Piloten og den første episoden er gratis, deretter vil det koste 99 cent per episode. Interessant prosjekt, men dessverre sendt i alt for dårlig kvalitet.

The Strand har fått meg til å lure på hvorfor ikke alle TV-produsenter sender pilotene sine gratis på internett. Det må da være fenomenalt god reklame.

Link: The Strand

09 October 2005

Søkbar Shakespeare

Imponerende hva man kan få til med litteratur på internett bare den er falt i det frie: The Searchable Shakespeare, Everything And Nothing, 4. okt. 2005, (via Kottke)

Star Wreck: In the Pirkinning

Den finske Star Trek-parodien Star Wreck: In the Pirkinning har fått mye oppmerksomhet på nettet i det siste. I et intervju med InformationWeek, 5. okt. 2005, sier mannen bak prosjektet, Samuli Torssonen, blant annet dette:
The project is an example of how independent filmmakers can produce a full-length movie on a shoestring budget and can get global distribution without ever talking to a major studio.

We consider this a business card, which hopefully will help us gain the attention of investors and (other) people that are sitting on the money.
Link: Star Wreck: In the Pirkinning

08 October 2005

Dylan Thomas leser Dylan Thomas

Jeg vet lite om Dylan Thomas og jeg er ikke særlig interessert i poesi, men allikevel synes jeg dette er ganske bra saker. Om ikke annet så få med deg Lament:
This is stupendous: there are few writers in the history of the world who read their work as well as Thomas. I nearly burst when I saw that the collection included his reading of "Lament," IMO his greatest-ever reading.
Link: Dylan Thomas audio: eleven volumes in free MP3, Boing Boing, 6. okt. 2005

Sightseeing med Google

Her er et par nettsteder som lar deg være virtuell turist:
- Google Sightseeing
- Google GlobeTrotting!

Nobelprisen 2005

Det er den tiden på året: The 2005 Ig Nobel Prize Ceremony.

06 October 2005

Mange CC-verk på nettet

Boing Boing skriver, 5. okt. 2005, at det nå finnes 53 millioner Creative Commons lisensierte åndsverk på nettet: Yahoo finds 53 million Creative Commons licensed works online.

Red Alert

TeleRead skriver, 5. okt. 2005, at boken Red Alert, filmatisert av Stanley Kubrick som Dr. Strangelove, nå er publisert som gratis e-bok: Free novel: Inspiration for ‘Dr. Strangelove’ movie.

Forfatternes kår i en digital verden

Eirik Newth og Espen Andersens forelesninger om forfatternes kår i en digital verden, som de skal holde på PFIT mandag 10. oktober, er publisert på Eiriks forfatterblogg.
I en digital verden vil forfatternes situasjon endre seg - og hvordan blir det egentlig å være forfatter i en verden hvor både produkt og distribusjon blir stadig mer digital og stadig vanskeligere å holde styr på?
Link: Når papiret blir nisjemedium, Eiriks Forfatterblogg, 5. okt. 2005

05 October 2005

Helt off-topic

Helt malapropos:

Jeg har lurt på hva som menes når det er blitt snakket om en "pandemi" i forbindelse med det såkalte fugleviruset, og da var det jo bare å finne det ut.

Med "pandemi" menes i følge bokmålsordboka en epidemisk sykdom som brer seg fra land til land.

I den norske utgaven av Wikipedia stod det ingenting, men i den engelskspråklige utgaven kan man lese dette.

Enda litt klokere.....

Labels:

03 October 2005

Tim O'Reilly forteller deg hva Web 2.0 er for noe

Den nylig omtalte forleggeren, forfatteren og internettguruen Tim O'Reilly har skrevet en glimrende artikkel om Web 2.0. Her er noen sitater:
You can almost make the case that if a site or product relies on advertising to get the word out, it isn't Web 2.0.

One of the key lessons of the Web 2.0 era is this: Users add value.

... they build systems that get better the more people use them.

... users pursuing their own "selfish" interests build collective value as an automatic byproduct.

While mainstream media may see individual blogs as competitors, what is really unnerving is that the competition is with the blogosphere as a whole.

... a recent ZDnet editorial concluded that Microsoft won't be able to beat Google: "Microsoft's business model depends on everyone upgrading their computing environment every two to three years. Google's depends on everyone exploring what's new in their computing environment every day."
Link: What Is Web 2.0, Tim O'Reilly, 30. sep. 2005

02 October 2005

ALAI 2005 - et kort referat

Philter blogger fra ALAI-kongressen "Exploring the Sources of Copyright" i Paris 18. til 21. sep. 2005.

ALAI 2005 hadde som overskrift "Exploring the sources of copyright", og var delt i ro sesjoner.

Den første tok for seg opphavsrettens rettskilder, og første dag gikk med til å utforske hvordan og hvorfor reglene er utformet som de er. Etter en kort historisk innledning, ble det en noe dypere behandling av rollene til UNESCO, WIPO og WTO ved utformingen av opphavsretten. Et geopolitisk bakteppe ble malt, samtidig som enkelte foredragsholdere forsøkte å gi et innblikk i hvordan lobbyisme og uformelle forhandlinger kan virke inn på behandlingen av en sak, i EU, vel og merke.

Dag to var satt av til å gå dypere inn på rollen til lovanvenderen, og forøke å bli klokere på dennes betydning for utviklingen av opphavsretten. ALAI er et internasjonalt forum, slik at UK ikke står helt alene i sin
common law-tradisjon. Jeg synes ikke at forskjellene mellom common-law og civil-law kom spesielt på spissen i denne sesjonen, noe som vel heller ikke var meningen. Begge tradisjoner stiller rettskildemessig spørsmål om hvem som tolker og hvilken vekt en eventuell slutning fra tolkere skal ha. Sesjonen hadde vel som formål å svare å det fundamentale spørsmålet; finnes det generelle opphavsrettslige prinsipper? Tja....eller mer presist: ja og nei?

Den siste sesjonen av første del hadde det vi i norsk rettskildelære kaller sedvane som tema. Disse ble eksemplifisert ved kontraktuell sedvane, bransjeavtaler og kollektive avtaler. Spørsmålet om sedvanen
kodifiseres ble ikke besvart med en, ren stemme, til det er ALAI en for broket forsamling. Og godt er det!

Den andre delen av årets kongress tok for seg lovkonflikter. Et godt tema, når man ser hvilke utfordringer opphavsretten møter fra blant annet konkurranseretten og forbrukerretten. (Det mer klassiske utgangspunktet, opphavsrett vs. ytringsfrihet var ikke et tema denne gangen.) Problemet oppstår der forskjellige regler fra forskjellige tradisjoner med ulike hensyn regulerer samme rettsforhold. Finnes det f. eks. tendenser til rettslig konvergens? Kan man snakke om Lex Specialis? En rekke eksempler ble nevnt:
Kazaa, IMS Health og MS for å nevne noen, der opphavsretten kolliderer med konkurranserettslige regler. Problematisert ble også det forhold at opphavsretten, som jo er et de facto monopol, kan komme i strid med regler som f. eks. konkurranselovens § 11.

Alt i alt en kongress med gode temaer, men som på grunn av utrolig lite god ord- og tidsstyring, og variabel kvalitet på innleder/foredragsholdere, så og si ble redusert til en "tenke sjæl"-forstilling for de av oss som hadde tålmodighet til å vente på de få frøene som er levedyktige. Et eksempel: Fr. Pilar Camara (Spania) brukte tiden sin foran kanskje verdens mest kompetente opphavsrettslige forsamling (undertegnede unntatt) til å fortelle om en sak som var anlagt av en forbruker i Spania mot EMI, fordi denne ikke kunne spille en kjøpt original CD i bilen sin. Hennes poeng og dommerens konklusjon var at EMI måtte merke alle CD'er med kopisperre, slik at kjøperen var klar over varens begrensning. Basalt nok, men innlegget ble betraktelig mer interessant i det simultanoversetteren opversatte spanjolens punshline med "EMI have to inform the consumer that the compact disc can not be played on any player". En god Freudiansk glipp..

Det innlegget jeg forløpig har klarest in mente, er Prof. Dr. Dr. h.c. Adolf Dietz (nå freelancer ved
Max Planck instituttet) sitt. Han ba om ordet etter litt over halvgått konferanse, og spurte forsamlingen hva i all verden det var vi satt og diskuterte? IMS Health, MS, Magill; hva har dette med opphavsrettens kjerne å gjøre? Kongressen avholdes for ALAIs medlemmer, og er opprettet til interesse for den klassiske kunster og skaper av åndsverk?!

Men ting modnes over tid, og jeg kommer sikkert til å referere til kongressen i fremtidige artikler; jeg merker allerede nå at det ikke var så galt at det ikke var godt for noe.

Au revoir....

Labels: ,

01 October 2005

Profilintervju med Tim O'Reilly

Wired Magazines profilintervju med forleggeren, forfatteren og internettguruen Tim O'Reilly anbefales:
... O'Reilly's radar is legendary. It works on country roads and on the information sea. It told him there was a market for consumer-friendly computer manuals and that he could build a great business publishing them. It helped him understand the significance of the World Wide Web before there were browsers to surf it. And it led him to identify and proselytize technologies like peer-to-peer, syndication, and Wi-Fi before most people had even heard of them at all. As a result, "Tim O'Reilly's radar" is kind of a catchphrase in the industry.
Link: The Trend Spotter, Wired Magazine, 2005, (via Boing Boing)