0

29 March 2007

Education 3.0

Interessant om fremtidens universitets- og høyskoleutdanning: The genesis and emergence of Education 3.0 in higher education and its potential for Africa, (First Monday, mar. 2007).

Labels: ,

26 March 2007

Big head tv: The show with zefrank

The show with zefrank er et godt eksempel på hvor bra video kan være på internett. The Show ble sendt hverdager mellom 17. mars 2006 og 17. mars 2007. Nå er det dessverre slutt, men hele arkivet er tilgjengelig fra Ze Franks hjemmeside. Det anbefales.

Også verdt å se: Ze Franks foredrag på TED-konferansen i 2004.

PS: "Big head tv" er et tv-talkshow hvor programlederen er så nær kameraet at du stort sett bare ser hodet hans.

Labels: ,

24 March 2007

Giske og nakne damer

Regjeringen har hittil vært keene på at damer skal få plass i styrer i allmenne aksjeseskaper, men nå mener kulturminister Trond Giske at også 40 % av nøkkelpersjoner i norske spillefilmer skal være kvinner. Mister Giske er vel delvis fornøyd med pornobransjen, ser Ane Dahl Torp som en reddende engel, men er sterkt kritisk til måten "Reservoir dogs" ble laget på.
Endelig blander han seg inn i de kreative prosesser, og ønsker å innvirke på hvordan og hvem som lager norsk film, i tillegg til de som føler i fjøra.

Giskes neste område er litteratur, hvor Iselin Sellanrå bør regiseres av en kvinne, og Dina spilles av en mann.

Du kan selv finne på mer finurlige konsekvenser av kulturministerens seneste hyss.

Labels: ,

23 March 2007

Om internettrevolusjonen

Larry Downes sammenligner internettrevolusjonen med den industrielle revolusjonen: The revolution will be televised...on YouTube, (Larry Downes's blog, 14. mar. 2007):

And in the end, whenever and however the end comes, the result will be a new legal infrastructure better suited to the new economic realities of information and the technology that spreads it. Better, not perfect. And the creation of that new legal system will not be an academic exercise, it will be war. 200 million Americans can't be felons.

Labels:

22 March 2007

Internett tar knekken på piratene

Den første åndsverkbransjen som blir utkonkurrert av internett vil antagelig være produksjonen av fysiske piratkopier: P2P File-Sharing Ruins Physical Piracy Business, (TorrentFreak, 17. mar. 2007).

Labels:

Kopimaskinens historie

Interessant om fotokopimaskinens historie: Fotokopiatorns historia, (Copyriot, 26. apr. 2006):

I mitten av 1960-talet beskrev Marshall McLuhan kopieringstekniken som den mest omvälvande elektriska uppfinningen i historien dittills:

Xerography is bringing a reign of terror in the world of publishing because it means that every reader can become both author and publisher /…/ Authorship and readership alike can become production-oriented under xerography. Anyone can take a book apart, insert parts of other books and other materials of his own interest, and make his own book in a relatively fast time.

Erstatt "xerography" med "internett" så er denne beskrivelsen av "terror in the world of publishing" helt oppdatert.

Labels: ,

17 March 2007

EMI og opphavsrett

EMI har lenge vært det mest reaksjonære av de store plateselskapene når det gjelder metoder for å beskytte produktene sine. Blant annet var de de siste til å oppgi å bruke kopisperrer på musikkutgivelsene sine. Motivasjonen for å benytte kopisperrer er å beskytte de rettigheter plateartister og selskap har etter åndsverkloven, selv om de som kjøper en CD/DVD burde vært spart for sånt tull. I tillegg er EMI-direktør Bjørn Rogstad talsmann og frontfigur for "Piracy Kills Music".

Da er det ekstra pinlig for plateselskapet EMI når de nå er trukket inni en rettstvist der de angivelig er lovbryteren. Musikeren og arrangøren Erlend Skomsvoll har fremmet et krav på kr 275 000 etter at EMI har gitt ut et livealbum med Madrugada, uten å inhente samtykke fra arrangøren for to av sangene på albumet.

Pinlig er det også at selskapet ikke har evnet å komme til en minnelig løsning med arrangøren, slik at saken nå skal inn for rettssystemet.

Jeg håper denne saken blir dekket bredt når hovedforhandlinger skal avholdes. EMI har hele tiden hatt søkelys på brudd på åndsverkloven, og jeg gleder meg til å høre Rogstads forklaring i retten.

Labels: , ,

16 March 2007

Carr-Benkler veddemålet

Hva er Carr-Benkler veddemålet? The Guardian forklarer i en artikkel fra 3. aug. 2005: What is the Carr-Benkler wager?.

Hva tror du? Vil det som i dag er gratisarbeid på internett bli betalt om noen år eller vil det ikke? Jeg holder med Yochai Benkler.

Labels:

15 March 2007

Origin of Species som lydbok

LibriVox sine frivillige amatører har nå lest inn hele Charles Darwins The Origin of Species: Darwin's "Origin of Species": free audiobook, Boing Boing, 3. mar. 2007.

Labels:

Gutenbergnytt

Project Gutenberg inneholder nå mer enn 20 000 bøker. Distributed Proofreaders, et prosjekt som er opprettet for å korrekturlese Gutenbergbøkene, har korrekturlest 10 000 bøker: 20k+ in Project Gutenberg, 10k+ by Distributed Proofreaders, TeleRead, 11. mar . 2007.

Du finner bøkene som en del av "Texts" i The Internet Archive.

Labels: ,

14 March 2007

Tenåringer leser flere bøker enn noensinne

På tide at foreldre forsøker å begrense galskapen: Who Will Protect Teens From This New Obsession With Book Reading?, TechDirt, 12. mar. 2007.

Labels: ,

Spore

Spilldesigneren Will Wright, mannen bak spillklassikerserien Sims, er nå snart klar med det som antagelig blir dette årets viktigste spill: Spore. Februarutgaven av Popsci.com har et meget fyldig intervju med ham i den anledning: The Wright Stuff

Will Wright plays with evolution—and Intelligent Design ...

The core of it is, we want the players to create their own worlds, all the way from the microscopic scale up to the galactic. At every level of the game there is a simulation of life, society, civilization, exploration, the player's kind of pushing back against, but as they create each level of this world it's automatically shared with other players, so that the players playing are also creating the game worlds for everybody else.

... it's what we call a massively single-player game ...

Et spill som inneholder både evolusjon og intelligent design må jo være verdt å spille. Fritt for å være The Flying Spaghetti Monster.

Oppdatering: Spore Slip Sliding Away, (Kotaku, 19. jun. 2007)

Labels: ,

07 March 2007

Kort om DRM og opphavrettsnotis på DVD'er og sånt...

Noe av det mest irriterende med DRM og opphavsrettsnotiser, er at de kun finnes på musikk og film du lovlig har ervervet, og at alle sperrene og "informasjonen" derfor egentlig er rettet mot alle andre enn akkurat deg.

Og da er denne plakaten ganske festlig, særlig i par med "Piracy kills music"-kampanjen! (Og sorry, musikk-Norge, men ikke noe er mer irriterende og misforstått enn en film som inngangsport for å komme inn på et nettsted! Det er bare sååå 2001.)

(Via boingboing)

Labels: ,

Snack Attack!

Jeg skrev i forrige uke om ringelyder og betalingsvillighet, og kom i den forbindelse over en liten sakwww.wired.com med tittelen "Snack Attack!"

Avsnittene i artikkelen har blant annet titler som "403 Ways to Slice a CD" og "The Death of the Album".

Her finner du forskjellige måter og motiver for å lage korte, små versjoner av sanger, endog omtales et band som har sett ringetoner som et nisjemarked, og publiserer sanger deretter.

Mer seriøst om det stupide i å kjøpe ringetoner kan du som sagt lese her på bloggen, eller gå til artikkelen "Stop Paying for Ring Tones" på wired.com.

Labels: , ,

05 March 2007

Geografiprøve

Fin geografiprøve fra Lizardpoint: Test your Geography Knowledge, (via Digg).

I kommentarene til Digg-artikkelen over er det mange forslag til alternative geografiprøver. Blant annet til Sheppard Softwares Geography Games. Det er et omfattende læreverk hvor du kan prøve deg på geografiprøver med høy vanskelighetsgrad. Du skal være flinkere enn meg i geografi for å klare å plassere Bulgaria riktig her: Europe, Level 9 - Cartographer (nederst på siden).

Labels:

02 March 2007

Norske Wikipedia

Den norske utgaven av Wikipedia rundet nylig 100 000 artikler. Det ble behørig omtalt, blant annet i Tversover: Norsk wikipedia runder 100000, 26. feb. 2007.

Personlig bruker jeg nesten bare den engelske utgaven av Wikipedia. Jeg tror at norske Wikipedia har for få brukere til å fungere skikkelig. Et eksempel på det er artikkelen om Tono hvor man blant annet kan lese:

TONO har høstet kritikk for at de forsøker tøye Åndsverkslovens bestemmelser ved hjelp av kreativ juss for å øke egne inntekter.

Enkelte har gått så langt som å sammenligne TONO og andre opphavsrettsorganisasjoner som kataloghaier.

Dette høres mer ut som noe en ung EFN-er kunne ha skrevet, eller noe som kunne ha stått i en blogg, enn en leksikonartikkel. Det er ganske langt unna engelske Wikipedias neutral point of view.

Åndsverkloven skrives forøvrig med liten å og med en s.

Labels: ,

Secustream Technologies redder filmbransjen?

I følge dagens Adressa.no, har selskapet Secustream Technologies løst et 40 mrd kroners problem (.pdf) for filmbransjen, nemlig piratkopieringen.

Slik produktet er beskrevet, ser jeg to umiddelbare problemer, i tillegg til et utall potensielle utfordringer for både bransje og forbruker.

For det første ser det ut til at teknologien forutsetter at jeg er online, noe jeg selvfølgelig ikke alltid er. Betyr det, om forutsetningen er rett forstått, at jeg kan spille film, men at DRM'et da ikke funker når jeg er offline, eller at jeg kun kan se filmen så lenge jeg er online?

En annen, og mer alvorlig utfordring, er for bransje og forbruker å bli enige om når noe kan sies å være "galt fatt", som gründer/daglig leder Gisle Østereng uttrykker det i artikkelen. Det er vel neppe i dag noen bred konsensus mellom aktørene om akkurat slike ting, noe blant annet Forbrukerrådets aksjon mot Apple viser.

Men at teknologimiljøet i Norge yngler, er det ingen tvil om. Det er heller grunn til å deppe over akkurat det, selv om man er en filmglad, hytteturreisende forbruker.

Labels: ,