0

28 November 2007

The Webby Awards' 12 Most Influential Online Videos of All Time

Videoer har gått rundt på nettet i mange år, men noe går mer rundt enn andre.

The Webby Awards
gir kudos til internettaktører de mener fortjener det, og har i forbindelse med sitt 12 års jubileum publisert en liste med det de mener er de 12 mest innflytelsesrike online videoer gjennom tidene.

Du finner listen her, og alle videoene er lenket til, slik at du kan se de en gang til.

Labels:

Platebransjens teknologiske innsikt i et nøtteskall

I et intervju av Universals Doug Morris på nettsetdet nymag.com kommer det ganske klart frem at musikkbransjen ikke akkurat hadde de beste forutsetninger for å takle den utfordringen Napster ga dem. Morris beskriver egen innsikt på denne måten:
There's no one in the record industry that's a technologist. That's a misconception writers make all the time, that the record industry missed this. They didn't. They just didn't know what to do. It's like if you were suddenly asked to operate on your dog to remove his kidney. What would you do?
Du kan lese resten her.

Labels: , ,

27 November 2007

YouTube-jukeboksen Songza

Songza er en musikksøkemotor som søker etter musikk i musikkvideoer i YouTube. Både brukergrensesnitt, relevans og hurtighet minner om Google. Som Google finner Songza nesten alt du søker etter og den søker meget rask: Songza - platebransjens mareritt, (DinSide, 25. nov. 2007).

Det mest imponerende er allikevel at Songza viser hvor utrolig mye musikk som finnes på YouTube.

Lenke til Songza: http://songza.com/.

Labels:

20 November 2007

Cecilia Renfors fildelingslov tildeles en stygg skrape

Vi har tidligere omtalt den svenske utrederen Cecilia Renfors sitt forslag om å overføre politimyndighet til private aktører, og var ikke veldig positivt innstilt.

Det er heldigvis heller ikke det svenske Konkurrensverket.

Labels: ,

Trent Reznors Copyright Fun

Trent Reznor/Nine Inch Nails forsøker å publisere resultatet av oppfordringen til fans om å remikse musikken deres, men har kommet i en opphavsrettslig knipe. Han beskriver selv situasjonen på eget nettsted, og det hele er herlig lesverdig:
While I am profoundly perturbed with this stance as content owners continue to stifle all innovation in the face of the digital revolution, it is consistent with what they have done in the past. So... we are challenged at the last second to find a way of bringing this idea to life without getting splashed by the urine as these media companies piss all over each other’s feet. We have a cool and innovative site ready to launch but we're currently scratching our heads as to how to proceed.
Vi har tidligere hyllet Trent Reznor og NIN:
- Trent Reznor - en uredd musiker, 11/05
- Trent Reznor ligger fortsatt et hode foran, 09/07
- Radiohead ber deg bestemme prisen, 10/07

Labels: , , ,

17 November 2007

Dagbladets piratdebatt - slow hipsters

Dagbladet har de siste ukene satt i gang en debatt om ulovlig fildeling, kulturpolitikk og teknologi, med utgangspunkt i The Pirate Bays udiskutable suksess.

Og her stakes det fort i gamle skispor (eks. 1 og 2)!
Etter min mening må utgangspunktet være at opphavsmannens enerett kommer til å bestå i uoverskuelig fremtid, slik at det fortsatt vil være ulovlig å dele musikk med andre uten hjemmel i lov eller samtykke.

Samtidig er det like klart at en musikkbransje som har de lovhjemlene de trenger (and then some), fortsatt ikke ser klart nok at det er deres egeninnsats det er noe galt med, all den tid de ikke tjener de pengene de synes de fortjener. (Har virkelig nedlasting den effekten platebransjen hevder? Jeg tror ikke det!)

For å løse de flokene både etterspørrere og tilbydere av musikk snubler rundt i, ser jeg for meg tre forskjellige verktøy : lovregulering, teknologi og avtaler.

Lovreguleringen funker ikke, så lenge den ikke er i takt med verken teknologien eller samfunnet den skal regulere. Teknologien, eksempelvis DRM (som i prinsippet er et teknisk avtalevilkår) klarer heller ikke å bygge den nødvendige broen mellom de ulike interessene. Se i denne sammenheng Cory Doctorows herlige artikkel Pushing the impossible.

Jeg har tro på løsning gjennom avtaler, dvs. at om musikken blir tilbudt på en måte vi lyttere kan akseptere, betaler vi gjerne for den.

Jeg tror nemlig at dette ikke det har noe særlig med pris å gjøre i det hele tatt.

Et argument for dette, er det gjennomslaget allofmp3.com har/hadde. En butikk med nesten komplett utvalg til rimelig pris, uten DRM og god valgfrihet med tanke på filkvalitet. Et annet argument er den erfaringen vi har gjort med Radioheads promotering av sitt siste album. Når det angivelig lastes ned flere eksemplar av plata fra TPG enn gratis fra bandets egne nettside, må det være noe annet som tiltrekker lyttere.

Tilgjengelighet.

En online musikkbutikk med et vilkårregime a la allofmp3.com, med et bedre utvalg (opp mot komplett) og en differensiert prisstruktur (ikke som iTunesStore, hvor alt koster det samme) vil være attraktiv å handle fra. Jeg vil ha en one-stop shop som gir meg muligheten til å kjøpe musikk på gode vilkår, som ikke mistror meg, men vil ha meg som kunde, samtidig som de som lager musikken får penger av mitt kjøp.

Jeg tror vi som forbrukere av musikk venter på noe slikt, opphavsretten vil bestå, og den P2P teknikken som formidler musikk i dag, formidler for lite av det jeg etterspør.

Det er en bransjeendring jeg venter på! I mellomtiden tilegner jeg meg ny musikk fra Platekompaniet, laster ned i stedet for å rippe CDen jeg kjøpte, mens jeg bruker Limewire for å finne musikken jeg trodde (og noen ganger håpet) jeg hadde glemt.

Men det er tungvint!

Labels: , , , ,

16 November 2007

Morsom streik dette

Writers Guilds streikeversjon av The Daily Show: Not The Daily Show, With Some Writer, YouTube, (via Boing Boing).

PS: Alt du trenger å vite om Writers Guild-streiken i Wikipedia: 2007 Writers Guild of America strike.

Labels:

15 November 2007

Dagbladet.no med ny debattserie om opphavsrett

Avisen som, så vidt jeg vet, ikke hadde en eneste artikkel om opphavsrett da Norge fikk ny åndsverklov sommeren 2005, har virkelig lagt om stilen:

Debattserie: Opphavsrett og framtida
Aktivistene bak dagens fildelingssystemer, mener det er umoralsk å kontrollere kopier av musikk, film og andre kulturuttrykk.
De fleste som laster opp og ned beskyttet materiale ønsker likevel at kunstnere fortsatt må kunne finansiere kunstproduksjonen sin, og eventuelt bli belønnet for det de skaper.
Spørsmålet er hvordan det skal kunne finansieres i et internettmarked hvor kopien ikke bare er immateriell, men i realiteten er blitt verdiløs.
Dagbladet.no ønsker å diskutere hvordan kulturproduksjon skal finansieres i framtiden. ...

Første innlegg er av Eirik Newht: Fildeling er framtida - Hva skal kunstnere leve av om ti år?, (Dagbladet.no, 14. nov. 2007).

Labels:

13 November 2007

Larry Lessig's Ted Talk

Du bør ikke gå glipp av Larry Lessig's foredrag på vårens TED-konferanse: How creativity is being strangled by the law:
Larry Lessig gets TEDsters to their feet, whooping and whistling, following this elegant presentation of "three stories and an argument." The Net’s most adored lawyer brings together John Philip Sousa, celestial copyrights, and the "ASCAP cartel" to build a case for creative freedom. He pins down the key shortcomings of our dusty, pre-digital intellectual property laws, and reveals how bad laws beget bad code. Then, in an homage to cutting-edge artistry, he throws in some of the most hilarious remixes you’ve ever seen.
Dette foredraget fikk meg på tanken at Larry Lessig burde kunne få Nobels Fredspris. Lessigs arbeid med Creative Commons, og hans nye satsing på antikorrupsjon, er forsøk på å skape fred mellom rettighetshaverne på den ene siden, og ungdomsgruppene, som mener at alt skal være gratis, på den andre siden.

Labels: , ,

12 November 2007

Eddie Izzard mashup

Eddie Izzards klassiske Darth Vader-sketsj animert med lego: Eddie Izzard- Death Star Canteen, You Tube, (via: Eiriks forfatterblogg).
I will have the Penne ala Arrabiata ...

Labels: ,

10 November 2007

Ukas nest viktigste saker

Revolusjonerende saker fra de siste ukene som vi ikke har skrevet om:

Labels: , ,

09 November 2007

Den norske Forfatterforening og MP3

Sett i lys av Moores lov, står ikke avtalene mellom journalister og utgivere tilbake for den teknologiske utviklingen.

Nå ser forfatterforeningen til journalistforeningen, og oppdager at ny teknologi gir nye muligheter. Foreningens leder, Anne Oterholm, sier dette i et intervju i Bok og samfunn
Utgiverne baserer seg på en en gammel lydbokavtale ment for en helt annen virkelighet
I den videre prosessen kan man kanskje fortsette å se til det journalistene og deres utgivere har gjort, for å lære av både gode og dårlige erfaringer.

Labels: , , ,

08 November 2007

Good Copy Bad Copy

Good Copy Bad Copy er navnet på en meget god dansk dokumentar om hvordan det står til med opphavsretten og kulturen for tiden.

Jeg burde ha lenket til den for lenge siden, men her er den, om du ikke allerede har sett den!

Labels: , , ,

05 November 2007

Angrep er beste forsvar

Når EMI nå krever at egne artister jobber hardere for å tilpasse seg nye tider i musikkbransjen, samtidig som enkelte store artister selger musikk utenfor vanlige kanalene, kan det se ut som om de mener angrep er det beste forsvar.

Dem om det.

Noe som kan komme ut av en slik uttalt innstilling til egne ansatte, kan være at artistene samtidig stiller krav til eget selskap om å distribuere musikk på en måte og i et format fansen ønsker.

It-Avisen har skrevet litt om dette og Niggy Tardust her.

Det skjer virkelig mye om dagen.

Labels: , ,