0

30 April 2007

Lovlige sangtekster

Hos Yahoo Music kan du nå laste ned sangtekster fra nesten 100 musikkforlag, deriblant de fem største: BMG, EMI, Sony/ATV, Universal og Warner/Chappell. Prosjektet finansieres kun ved hjelp av reklame.

Selv om brukergrensesnittet ikke er av de beste og sangtekstene kun kan lastes ned som bilder, er dette allikevel meget bra. Les mer i BBC News: Yahoo launches legal lyrics site, (25. apr. 2007).

Labels: ,

28 April 2007

Skryt av Dagbladet

Dagbladet har lenge vært en avis jeg har elsket å hate.

Jeg sluttet å lese Dagbladet for ca. 20 år siden. Siden har jeg sett med avsky på hvordan avisen har blitt mer lik Se og Hør for hvert år som har gått. Da Norge fikk ny åndsverklov sommeren 2005 hadde, så vidt jeg husker, ikke Dagbladet en eneste artikkel om saken. Samtidig fikk raskt synkende opplagstall meg til å håpe at enden var nær. Nå opplever jeg at jeg stadig oftere leser artikler i Dagbladet.no, som for eksempel denne: Bokbransjens framtidsfrykt (25. apr. 2007).

I tillegg til at innholdet har blitt mer interessant har Dagbladet.no et meget imponerende kommentarsystem hvor man har mulighet til å stemme frem kommentarer. Det er rett og slett det beste kommentarsystemet jeg har sett i en avis. Dagbladet-artikkelen jeg linker til over har, når jeg skriver dette, 78 kommentarer, mange av dem er meget bra. Kommentarene danner rett og slett en seriøs diskusjon. Fantastisk.

En annen ting som har imponert meg er den liberale holdningen til hva som skal tillates av kommentarer, som Dagbladet-journalist Mina Hauge Nærland viser i denne artikkelen: Opprøret mot elitene, (Vox publica, 22. feb. 2007).

Kanskje Dagbladet.no vil utvikle seg i motsatt retning av papir-Dagbladet og bli en seriøs avis igjen? Det er lov å håpe.

Labels: ,

26 April 2007

Bussjåførspill

Kan dette være verdens kjedligste spill: Bus Driver?

Bus Driver handler om, "wait for it", å kjøre buss. Les mer i Gamer.no: Bus Driver omtale, (18. apr. 2007).

Labels: ,

22 April 2007

Sony

Jeg har i lengre tid nå lurt på hvorfor noen i Sony forsøker å få Sony til å gå konkurs. Jeg aner ikke hvorfor de ønsker dette, men det jobbes hardt. Her er de siste to påfunnene:

1. New Sony DVD DRM breaks Sony DVD players, (Boing Boing, 17. apr. 2007)

2. Sony NW-A805, (DinSide, 10. apr. 2007)
Sonys nyeste MP3-spiller får rosende omtale av DinSide:
Den spiller musikk, video og viser bilder. I tillegg er den syltynn og robust.
Vi har testet Sonys beste Walkman noen sinne.
Testen avsluttes imidlertid med dette:

Slangen i paradis Installasjonen tok en evighet på vår test-PC, og når den omsider var ferdig hadde vi ikke fått mindre enn sju(!) nye elementer på "Legg til/fjern programvare"-listen i Windows, inkludert sikkerhetsmodulen OpenMG. For Sony, som er en markant aktør i plateindustrien, gjør alt de kan for at du ikke skal klare å piratkopiere musikken. For selv om hele musikksamlingen din består av egne rippede CDer i MP3-format, pakkes filene inn i et eget skall kalt OMA under overføringen. Dermed er de i praksis ubrukelige til alt annet enn på selve spilleren.

Denne delen er forsåvidt til å leve med, MP3-originalene på PCen forblir jo uforandret. Verre er det at Sonic Stage er tungt, tregt og at norske brukere heller ikke får tilgang til Sonys musikkbutikk Connect, i hvert fall ikke foreløpig.

Overføringen av musikk til spilleren er videre også et ankepunkt. Ikke bare skjer filoverføring med USB1.1-hastighet, OMA-innpakningen under overføringen tar i tillegg tid - så skal du fylle opp 8 GB med musikk bør du sette i gang prosessen før du legger deg om kvelden. Dette er ikke holdbart i 2007, og dette må Sony rette på til neste gang skal de ha noen sjanse i dette tøffe markedet.

Bra forsøk dette, men det blir litt knuslete. Hvis de skal klare å få Sony konkurs må de nok tenke større. Rootkit-skandalen var bra, men tydligvis ikke nok. Kanskje et eller annet som gjør tv-ene til Sony ubrukelige vil gjøre susen?

Labels: ,

21 April 2007

Ukas nest viktigste saker

Revolusjonerende saker fra de siste dagene som vi ikke har skrevet om:

Labels: , ,

20 April 2007

Alternativ avis: Wikipedia Current Events

Første gang jeg ble oppmerksom på Wikipedia Current Events var 3. juledag 2004. Det var mindre enn et døgn etter tsunami-katastrofen i Asia, og jeg ville sjekke om det allerede fantes en Wikipedia-artikkel om saken. Det gjorde det. På mindre enn 24 timer hadde frivillige laget det som etter min mening var, og fremdeles er, det beste nettstedet for informasjon om katastrofen: 2004 Indian Ocean earthquake.

En artikkel i WikipediA Current Events er på en og samme tid en leksikonartikkel og en nyhetsartikkel. Slik må det være i et leksikon som er oppdatert før nyheten har rukket å komme i papiravisene.

Nyhetsartikler i Wikipedia er ikke akkurat lokalnytt. Kun de aller største nyhetene blir funnet leksikonverdige. Til gjengjeld er de artiklene som lages av meget høy kvalitet. Ikke noe annet nyhetsmedium (eller leksikon) er like bra som Wikipedia på dette området.

Så hvis du blir lei av å lese om Virginia Tech-massakren i VG eller Dagbladet kan du lese Wikipedia isteden: Virginia Tech massacre.

Labels:

18 April 2007

Fildeling og Venstre

Jeg har tidligere forsøkt å la Venstres utspill om fildeling m.m. forbigå i størst mulig stillhet. Jeg klarer likevel ikke å la være å si noe om saken, all den tid all verdens media, da særlig kulturavisen Dagbladet (som forøvrig holdt helt kjeft i debatten rundt vedtagelsen av ny åndsverklov i 2005) har kastet seg på forslaget.

Først snørr og barter: deler av Venstres initiativ har noe for seg. Blant annet er jeg enig i at vernetiden på 70 år er for lang, ei heller synes jeg at DRM fører noe godt med seg. Venstre har ingen forslag for hvordan man rent praktisk skal løse en overgangsperiode ved innføring av kortere vernetid, forslaget omhandler heller ikke de internasjonale aspektene ved et slikt forslag. Realpolitikk snakker vi altså ikke om ennå.

Forslaget om fri fildeling, dvs lovlig fildeling for de som ikke har kommersielle interesser følges heller ikke av konkrete forslag. Det er heller ikke begrunnet utover det at fordi det er mulig, burde det være lov.

Da glemmer man etter min mening at fildeling først og fremst er en teknologi rettighetshaverne påstår er et problem. Ingen entydige undersøkelser eller empiri tilsier at fildeling påfører rettighetshaverne store tap. Samtidig tillater åndsverklovens § 12 en relativt ubegrenset rett til å dele filer med sine venner, men ikke til de fire millioner venner Andreas Wiese i Dagbladet snakker om. (Jeg finner ingen lenker til sider som sier noe om hvem journalist Wiese er!)

Forslaget tar heller ikke høyde for at opphavsrettslovgivningen er avhengig av en balanse for at den skal fungere. Akkurat nå har pendelen kanskje vippet litt for mye i rettighetshavernes favør (jf. f. eks. vernetid og DRM), men fra det å trekke konklusjoner om at åndsverkloven til stor del ikke skal regulere forbrukernes utnyttelse av åndsverk globalt viser hvor lite gjennomtenkt akkurat denne delen av forslaget er.

Olemic Thommessen er etter min mening den av stortingsrepresentantene som viser at han har forstått de hensyn og vurderinger som ligger bak åndsverklovens system og bestemmelser, og når han kaller forslaget for et rent slag i luften, skal vi høre på ham.

Så får vi se om sommerfugleffekten kan hjelpe Venstre.

Labels: ,

17 April 2007

My Maps fra Google

My Maps (tidligere omtalt her) er et meget imponerende program fra Google. Hvem som helst kan nå lage sine egne kart med markeringer, linjer og områder, alle med tekstbokser som kan fylles med tekst, hyperlinker og bilder.

Selv om Google ikke var de første som gjorde det mulig å annotere kart, har de nå gjort det så enkelt at alle vil komme til å gjøre det. Kanskje kart fra Google vil bli den nye hjemmesiden?

Her er en liten test jeg laget på noen minutter: Oscarsborg.

Labels:

14 April 2007

Ja til lovlig fildeling

Overskriften er ikke min, men hentet fra en pressemelding sendt ut av Unge Venstre 14. april 2007. Bak denne meningsløse formuleringen ligger et initiativ til en "en radikal, nytenkende og moderne politikk på IT-området".

At Venstre vil "oppmuntre til innhenting, utnytting, videreforedling og spredning av all kultur til ikke-kommersielle formål" hadde jeg tenkt å forbigå i stillhet, men klarte ikke å la være å nevne pressemeldingen så lenge den også er kommentert av Trine Skei Grande fra moderpartiet. Selv om hun ikke er enig i absolutt alt i UVs uttalelse (sic!), gir hun uttrykk for en oppmyking av enkelte bestemmelser som regulerer opphavsretten.

Kanskje klarer Venstre som Piratpartiet i Sverige å skaffe seg en million tilhengere uten stemmerett?

13 April 2007

Ukas nest viktigste saker

Revolusjonerende saker fra de siste ukene som vi ikke har skrevet om:

Labels: , ,

08 April 2007

Zune Marketplace uten DRM?

Tidligere i april har Apple kunngjort at de vil selge musikk fra EMI, gjennom iTunes uten DRM (riktignok til en noe høyere pris), og nå følger angivelig Microsoft etter.

I følge en talsperson for Microsoft, var ikke Apples utspill eksklusivt for Apple, all den tid også Microsoft har snakket med EMI og andre selskaper om å tilby musikk uten DRM.

Musikkonline.no mistet muligheten til å være først ute, nå mister de også muligheten til å være den andre som tilbyr musikk online uten DRM.

Rekk opp hånda den som blir overrasket dersom musikkonline.no blir de siste.

Labels: ,

03 April 2007

Advokat Merl Ledford III går til verket

Advokat Merl Ledford III har en klient som mottok RIAAs brev med tilbud om å betale $3750 for å slippe rettslig forfølging. Klienten betalte ikke, ei heller svarte de på brevet, og RIAA tok ut stevning mot ekteparet Merchant. Advokaten har i et meget godt skrevet brev tatt tak i alt RIAAs advokater gjør galt, og brevet er en fornøyelse å lese. Jeg har tidligere skrevet om RIAAs uestetiske taktikk, og det er godt å se at ekteparet Merchant får fullt utbytte av pengene de bruker på denne advokaten. And then some!

Advokat Merl Ledford III tar ikke RIAA ved hornene, men sparker godt, hardt og velfortjent midt i skrittet. Her er noen utdrag fra brevet, som du kan lese i sin helhet her:

The Evidence Code sections are quite clear: settlement negotiations of all kinds may not be used to prove the validity of any claim or defense. Mr. Merchant has and had no more duty to respond to attempts to "sell" him one of your clients' boilerplate, non-negotiable $3750 settlements than he has to return cold calls from pushy life insurance salespeople. If your client (and your law firm?) are seeking probable cause shelter in a settlement negotiations house of straw (as suggested by your March 23 letter), all of you should consider the prevailing winds of the Evidence Code before making yourselves too comfortable. Straw will burn.

Your client take the position that my middle-aged, conservative clients should speculate regarding the identity of persons your clients' claim used their AOL account to download pornographic-lyric gangsta rap tracks as predicate to possible case resolution. In an age of Wintel-virus created bot-farms, spoofs, and easily cracked WEP encrypted wireless home networks (among other easy hacks), the only tech-savvy response to such a request is, "You've got to be kidding."
Herlig...

Labels: , ,

02 April 2007

Forbrukerrådet ruler!

NRK melder i dag at EMI og Apple oppgir kopisperrer på musikken som lastes ned fra iTunes. Forbrukerrådet har i en årrekke kjempet mot den proprietære teknologien Apple bruker, og denne avgjørelsen må sees på som et skikkelig gjennombrudd for forbrukernes kamp for retten til kjøpt musikk.

Kanskje norske musikkonline ser noen tegn i tiden, og lemper på de restriksjoner som legges på musikken de selger også. Jeg kjøpte i forrige uke The norwegian chamber orchestras innspilling av Vivaldis "4 seasons" på musikkonline, og tenkte jeg skulle høre på den i bilen. Jeg forsøkte å legge den inn i iTunesprogrammet (for å brenne derfra), som jeg bruker som database for all min musikk, men det fikk jeg ikke lov til.

Det er godt XP kommer med MSMP, slik at jeg har alternativer når jeg vil holde orden på, og brenne, min lovlige og kjøpte musikk!

Labels: , ,