0

04 March 2006

Søkemotorenes muligheter vs. ansvar

Google er et selskap i vinden, og jeg synes de gjennom sin innovative produktutvikling setter en del viktige og spennende spørsmål på dagsordenen.

Google videosearch (kun Beta(!)versjon ) kan man lete etter, og finne, mange forskjellige typer video- og filmklipp, og ikke alt er lovlig lastet opp på sidene som Google peker til.

Et spørsmål er om man på noen som helst måte kan holde Google ansvarlig for å peke til slikt ulovlig opplastet materiale.

I en
føderal domstol i USA ble Googles visning av thumbnail bilder (et resultat av søk på Googles Image Search opphavsrett. (Riktig nok en midlertidig avgjørelse, saken vil komme opp senere.) Bildene var først kopiert fra nettsidene til Perfect 10, og så (åpenbart ulovlig) lastet opp på andre nettsteder, for deretter å bli pekt til av Google med thumbnails

Etter dette synes jeg et annet spørsmål er mer spennende, nemlig om det er riktig å holde Google ansvarlig for å peke til materiale som andre har lastet opp ulovlig.

Googles teknologi åpner en del dører, og tar utgangspunkt i et av internettets utfordringer; nemlig hvordan man kan finne frem til mest og best mulig materiale/nettsteder i den vrimmelen av tekst, bilder og film som etter hvert utgjør www.

Det kan ikke være tvil om at det er riktig å gjøre hva man kan for å hindre folk i å kopiere, for deretter å laste opp andres opphavsrettslige materialet, men er det riktig å gå veien om søkemotorene? Hva er internett om man tar bort muligheten til å søke? Hvilke alternativer har man til å finne frem på nettet?

Tenk på det neste gang du søker etter
en matoppskrift eller et bilde på nettet…..

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home