0

29 September 2007

Eventyrprinsesse Märtha Louise og åndsverkloven

Lite kongestoff på bloggen vår frem til nå, men når prinsesse Märtha Louise i sin nye bok presterer å ta inn oversettelser av eventyr som er beskyttet av åndsverkloven (åvl.), kan vi godt skrive noen linjer om det.

Etter åvl. § 4 2. ledd har en oversetter opphavsrett til verket i den oversatte versjonen, men sammen med den opprinnelige opphavsmann.

Prinsessens personlige sekretær har skrevet et brev til rettighetshaver Pål Bang-Hansen, der hun tilbyr å fjerne de beskyttede oversettelsene. I brevet fremholder sekretæren at
(N)år det gjelder H. C. Andersen-eventyrene finnes det mange frie versjoner som vi kan bruke, men vi har valgt Odd Bang-Hansens versjoner, da redaksjonen med prinsessen synes de er svært gode.
Åndsverkloven står i veien for mange som har lyst til å tjene noen raske kroner!

Labels: , ,

28 September 2007

Niels Christian Geelmuyden om Edvard Grieg

Niels Chr. Geelmuyden har tidligere omtalt statens skamløse behandling av Henrik Ibsen.

I en kronikk gjengitt på document.no gir Geelmyuden sine kommentarer om den norske stats grunnlag for å feire nok en stor norsk kunster, nemlig Edvard Grieg.

Fra kronikken:
Nok en gang skal det offisielle Norge omfavne den døde komponisten og lire av seg stivpyntede fraser. ”Man burde ha nok i seg til å brekke seg like opp i ansiktet på slike mennesker”, skrev Grieg om sin tids politikere. Feiringen er lite annet enn motbydelig, sett i lys av hvordan det norske samfunn behandlet Grieg mens han var i live.

Herlig!

Labels: , ,

27 September 2007

Operativsystemet ut av PC'en?

Gjennom EU-domstolens avslag på Microsofts anke i forrige uke, skapes det rom for ytterligere angrep på selskapets dominerende posisjon i markeder de opererer i.

Sist ute et er et forslag fra Globalisation Institute til Kommisjonen om at datamaskiner som selges i EU skal leveres uten preinstallert operativsystem. Forbrukeren skal da stå fritt til å velge det operativsystemet som passer best, for deretter å installere det selv, eventuelt få fagkyndige personer til å gjøre det.

Universitetslektor Gisle Hannemyr sier i en kommentar til it-nytt.no at
det vi trenger i Europa er noen som kan konkurrere med Microsoft, ikke reguleringer som bare kommer til å gjøre teknologi-hverdagen vanskeligere for vanlige forbrukere.
Spørsmålet er kanskje om vi kan oppnå det første uten det siste.

Labels:

26 September 2007

Huldra i Kjosfossen

En forestilling i tilknytning til Flåmsbanen i Sogn og Fjordane har vært til behandling i Høyesterett. Spørsmålet Høyesterett skulle svare på, var om forestillingen tilfredsstilte kravene til åndsverk etter åndsverksloven § 1 andre ledd nr. 3, slik at forestillingen var opphavsrettslig beskyttet.

Vi siterer fra lagmannrettens beskrivelse av faktum:
(...)Avstanden til publikum er så lang at publikum ikke kan se detaljer ved kvinnen ut over dette. Mens hun tilsynelatende synger, går hun litt fram og tilbake, svinger litt på seg, men uten å danse, mens hun gjør enkle og rolige bevegelser med armene.
Dommen er avsagt i dissens 4-1.

Labels: ,

Phonofile fjerner DRM på all musikk

Det ser nå ut som om DRM på musikk snart er historie. All musikk i Phonofiles musikkbutikk musikkonline.no selges nå uten DRM: Fjerner DRM på norske artister - Nå forsvinner kopibeskyttelsen, (VG Nett, 26. sep. 2007).

Gledelig er det også at kvaliteten på filene øker fra 192 Kbps til 256/320 Kbps.

Labels: ,

Amazon er oppe og går!

Vi har tidligere omtalt rykter om Amazons MP3 satsning, og Amazon har nå lagt ut mer enn 2,3 millioner MP3 filer i 256 kbps kvalitet for DRM-fri nedlasting.

Uten at jeg har lest brukervilkårene nøye, må jeg bare si: Sånn skal det gjøres!

Labels: , ,

25 September 2007

I Japan skriver de bøker på mobiltelefon

Jeg har lest et par bøker på mobiltelefon, men å skrive en bok på mobiltelefon blir noe ganske annet: Mobile Phone Novels - Cellphone bards hit bestseller lists, (Japan Times, 23. sep. 2007), (via TeleRead).

Japanske mobiltelefonbøker kalles Keitai novels og beskrives slik:
These stories are made up of many conversations instead of descriptions and explanations of scenes. As a result, readers may be able to read the novels as if they were reading comic books.

Labels:

19 September 2007

New York Times åpner sidene

Det er ganske nøyaktig to år siden New York Times begynte å ta betalt for tilgang til bestemte deler av sitt nettsted. Natt til i dag er dette slutt, og hvem som helst kan når som helst lese hele NYT.

Bakgrunnen er blant annet at NYT har funnet ut at det er mer å tjene på å vise annonser enn på å selge abonnement til nettutgaven sin.

Selv om Espen AndersenTversover har mer relevant faglig bakgrunn for å mene noe om dette, vil jeg peke på at endringen innebærer mer enn at NYT slutter med sin abonnementstjeneste. Erkjennelsen om at annonser gir bedre inntekter enn direkte salg av produktet, innebærer samtidig at en godt etablert immaterialrettsaktør endrer sin forretningsmodell.

Vi har tidligere skrevet om hva musikkbransjens erkjennelse av at singelsalg har sin plass i markedet kan bety.

Det kreves kun små endringer i kurs for å sende også store båter i en annen retning.

Oppdatering: Når NYT nå har avsluttet abonnementsordningen sin, innebærer det at ALT innholdet er tilgjengelig for alle. Kottke.org har plukket ut noen arkivfavoritter.

Labels: , ,

17 September 2007

Ukas nest viktigste saker

Revolusjonerende saker fra de siste ukene som vi ikke har skrevet om:

Labels: , ,

15 September 2007

Trent Reznor ligger fortsatt et hode foran

Vi har tidligere skrevet om Nine Inch Nails frontmann Trent Reznor, og hvor befriende det er å høre hans tanker om fildelingsproblematikken, og hvordan han forholder seg til den.

I forbindelse med en konsert i Kina 9. september kom han med nye meninger om hvordan fans kan unngå å bli flådd, samtidig som han kommenterer hvordan han helst ser at hans musikk blir delt over nettet.

Jeg har vært fan helt siden Pretty Hate Machine, men blir stadig mer imponert over mannen.

Hans offisielle hjemmeside er absolutt verdt et besøk!

Labels: ,

14 September 2007

Ekte piratkopiering

En nedlagt DVD-produksjonsfabrikk i Nederland har blitt brukt til å produsere ulovlige kopier av både filmer og musikk, men ble stengt av nederlandsk politi.

ArsTechnica skriver:
We're glad to see the IFPI going after real pirates—those who are attempting to make a profit off of the sale of copyrighted material. This is where the recording industry should focus its efforts, instead of on inflated online piracy numbers.
(via Arstechnica)

Labels:

08 September 2007

Platebransjen og statistikk

Som de fleste vet, finnes det mange undersøkelser og statistikker som ønsker å si noe om hvilken virkning lovlig og ulovlig fildeling har på det primære salget av musikk.

L. Lessigs Center for Internet and Society ble det nylig publisert en artikkel som inneholder en litt original vinkling.

Det har lenge vært et krav om at musikkbransjen må ta inn over seg de nye formidlingsformene og de innvirkninger de har på måten man selger musikk på. Og artikkelen kaster etter min mening lys på en endring som kanskje er en begynnelse på den store endringen. I lengre tid har bransjen av åpenbare grunner forøkt å la være å selge singler, og heller presse kundene til å kjøpe hele album. Muligheten til å velge hvilke sanger man vil ha er en viktig årsak til at mange heller laster ned musikk enn å kjøpe hele CDer.

Når bransjen nå erkjenner at salget av enkeltspor er kommet for å bli, erkjennes det samtidig at man ikke kan tjene like mye penger som før.

Kanskje artikkelen bærer i seg en liten revolusjon?

Labels: ,

05 September 2007

Musik och film på Internet - hot eller möjlighet?

Den svenske justisministeren gav i august 2006 dommeren Cecilia Renfors i oppgave å skrive en utredning om opphavsrett for musikk og film på internett.

Oppdraget var spesifisert til å komme med forslag til tiltak som stimulerer utviklingen av lovlige film- og musikktjenester på internett.

Ett år og 380 sider senere oppsummeres det hele i en utredning (Musik och film på Internet - hot eller möjlighet?) med et forslag om at ISPene skal ha en plikt til å stenge nettilgangen til abonnenter som ulovlig deler film og musikk over internett.

Jeg har (ennå?) ikke lest hele rapporten, men synes vel allerede nå at det kanskje ikke var veldig lurt å la en jurist sitte alene ett år med en slik oppgave. Det er mulig en tverrfaglig gruppe hadde kommet med mer nyanserte forslag. Kanskje til og med forslag som hadde inneholdt noen nye ideer.

Og til de (blant annet Peter Sunde fra The Pirate Bay) som mener den svenske debatten om filedelingsproblematikken har kommet lenger enn den norske: De tar feil.

Vi er kommet akkurat like kort.

Labels:

01 September 2007

MP3-alternativ til iTunes

Amazon skal i følge rykter starte opp en musikkbutikk fri for DRM i midten av september. Butikken vil bli en skikkelig lakmustest for iTunes, men kommer garantert ikke til Norge ennå.

Ikke bare er musikken fri for DRM, den skal selges i MP3-format også.