0

30 November 2006

Ny Opera Mini

Versjon 3.0 av verdens beste mobiltelefonnettleser er klar for nedlasting: Opera Mini 3.0 out now, A Swedish wolf in Norway, 28. nov. 2006.

Tidligere omtalt her.

29 November 2006

Ny Musikk på YouTube

Organisasjonen for samtidsmusikk Ny Musikk har publisert flere korte videoer fra konsertserien Oslo Marathon på YouTube: Ny Musikk på YouTube.

28 November 2006

The Corporation

Den kanadiske dokumentarfilmen The Corporation fra 2003 kan nå lastes ned gratis: Prisberømt film gis bort gratis, ITavisen, 27. nov. 2006.

Slik beskrives filmen på The Corporations hjemmeside:
The Corporation explores the nature and spectacular rise of the dominant institution of our time. Footage from pop culture, advertising, TV news, and corporate propaganda, illuminates the corporation's grip on our lives. Taking its legal status as a "person" to its logical conclusion, the film puts the corporation on the psychiatrist's couch to ask "What kind of person is it?"

Om blogging, opphavsrett, forfattere og Israel

Eirik Newth skriver om forfatteren Anne B. Ragde og hennes skriving i Forfatterbloggen: Dagens kriminelt naive, Eiriks forfatterblogg, 25. nov. 2006.

Det virker som om Anne B. Ragde trodde hun kunne skrive friere og med mindre hemninger på internett enn på papir. Så feil kan man ta.

22 November 2006

Økning i musikksalget i oktober

IFPIs bransjestatistikk, som utkommer hver måned, viste en økning på 14 % i salget av musikk i oktober. En enda bedre nyhet er det vel at norsk musikk fortsatt selger i bøtter og, tja spann, faktisk. Kanskje kopieres statistikken for 2005, som IFPI beskrev som "Tidenes år for norsk musikk!".

Til tross for gjentatte spådommer om dommedag for platebransjen, viser altså bransjens egen statistikk et noe mer nyansert bilde.

Tall for film-DVD er heller ikke med i denne statistikken, slik at det totale konsumet av audio- og audiovisuelle varer og tjenester er ukjent. Jeg synes disse tallene er ytterst relevante når tiden for dommedag skal beregnes nærmere....

Labels: ,

19 November 2006

Siste i Second Life: Star Trek Replicator

Et program som lar deg kopiere hva som helst i Second Life skaper økonomisk krise: The dingo stole my avatar, Rough Type, 16. nov. 2006.

På tide med en virtuell åndsverklov kanskje?

Oppdatering: Wired News følger opp diskusjonen rundt Copybot og copyright i Second Life: Second Life Will Save Copyright, Wired News, 20. Nov. 2006.

Videoliste: den nye mixtapen?

Vil lister med musikkvideoer bli den nye måten å lage mixtaper på? Disse to listene er i alle fall bra saker: 8 punk and post-punk female singer videos, Boing Boing, 15. nov. 2006.

16 November 2006

GoogleNews i Norge!

Google skrev i går på bloggen sin at:

"After months of hard work, the day is finally here: we've released Google News in Norway and Sweden."

Den nye tjenesten er som vanlig for alt nytt fra Google lansert i en betaversjon.

Det mest spennende blir for meg likevel å se om
Copiepresses norske ekvivalent, MBL, vil forsøke å stanse tjenesten, som de tidligere har uttalt at bryter med bestemmelser i åndsverkloven.

13 November 2006

TED Talks

TED Talks er et nettsted som publiserer høydepunktene fra den årlige TED-konferansen (Technology Entertainment Design) i California. TED beskriver seg selv som "a global community of remarkable people and remarkable ideas".
Each year, TED hosts some of the world's most fascinating people: Trusted voices and convention-breaking mavericks, icons and geniuses. The talks they deliver have had had such a great impact, we thought they deserved a wider audience. So now - with our sponsor BMW and production partner WNYC/New York Public Radio we're sharing some of the most remarkable TED talks with the world at large. Each week, we'll release a new talk, in audio and video, to download or watch online. For best effect, plan to listen to at least three, start to finish. They have a cumulative effect...

Rett og slett en fantastisk samling forelesninger: TedTalks.

09 November 2006

Niels Christian Geelmuyden om Ibsen

Niels Christian Geelmuyden holdt 8. november et kåseri på NRK P2 om hvilket bilde vi i dag har av Henrik Ibsen vs. hans samtids bilde. Geelmuyden sier blant annet om dagens oppfatning:

"Et kvalmende vrengebilde av en anarkistisk opprører som ble forfulgt og trakassert av norsk offentlighet hele livet"

Kåseriet er dessverre ikke lagt ut som podcast, men går du til denne siden på NRKs nettsted, og finner frem til kåseriet fra 8. november 2006, streames herligheten til en høyttaler nær deg.

08 November 2006

Leseprogram til mobilen

Interessant: Read e-books on your cell phone—one word at a time? Major publishers trying out new software, TeleRead, 6. nov. 2006.
... try out Andrew Stephens‘ WordUp, the free Java app. How fast can you read the first chapter of Andrews’ detective story with it? ...
Jeg trenger nok litt trening skal jeg like dette. Det hadde hjulpet hvis hastigheten hadde variert etter lengden på ordet og hvor vanlig ordet er. Jeg var oppe i 240 ord i minuttet da "Benjamin" etterfulgt av "Slademore" blinket over skjermen. Jeg fikk ikke med meg "Slademore" gitt.

07 November 2006

Hvor mye ligner dette Pac-Man?

Det er noe med dette kakediagrammet, som angir hvor mye som ligner på Pac-Man, og hvor mye som ikke ligner...

(Kudos til
NetPhantom som i følge egen blogg "...kick ass & chew bubble gum… and we’re all out of gum”.)

Labels:

05 November 2006

Veldig "Long Tail" TV

Hva med et TV-program hvor programlederen maler bilder, løper på en tredemølle og mikser drinker, alt sammen samtidig som han snakker med innringere? Høres det bra ut? Da bør du se på Lets Paint TV med maleren John Kilduff. (Plukket opp på Boing Boing.)

Se Let's Paint TV på YouTube.

02 November 2006

Bør kunstnere slippe å betale skatt?

Rettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost foreslår skattefritak for musikere, kunstnere, forfattere og filmskapere. Årsaken er den digitale revolusjon.
Slik presenteres Elektronisk Forpost Norges (EFN) artikkel "Noen forslag til hvordan finansiere produksjonen av digitale åndsverk" fra januar i år på blant annet e24.no.

Artikkelen bringer til torgs 11 finansieringsmodeller, men ingen av dem omhandler skattefritak for kunstnere (som pressemeldingen omtaler). Kanskje det falt ut, hva vet jeg.

Artikkelen inneholder etter min mening både gode og dårlige elementer. Vi tar de gode først. Jeg er glad for at EFN gjør en klar forskjell mellom fritt og gratis. EFN skriver at
....samtidig som kopiering og distribusjon kan skje fritt, og kanskje til og med i stor grad gratis.
Dette er en viktig distinksjon ikke alle får med seg. Free as in free speech, not as in free beer, som det heter.

Videre beskriver EFN et scenario der brukeren av åndsverk betaler for tilleggsverdier/merverdi knyttet til det opprinnelige åndsverket. Medlemsblader og tilhørende nettsider nevnes. Og deretter skal de betalende medlemmene få rett til tilgang/kopiering av åndsverkene! Vel, det er vel omtrent sånn som det er med f. eks. musikk i dag, er det ikke? Man kjøper en CD, så kan man kopiere den til mp3spilleren sin?

Eller? Og da kommer vi over til de ikke fullt så bra elementene i EFns artikkel. Jeg er glad for at vi har EFN som en slags vaktbikkje, han bakerst i klasserommet med litt svevende ideer, som har vanskeligheter med å formulere ideene, og som blir snurt når folk ikke forstår ham. Som jeg ikke har gjort.

Jeg har lest to dokumenter fra EFN inngående (inneværende artikkel, samt EFNs høringsuttalelse til endringene i åndsverkloven fra 2003), og begge er etter min mening offer for samme skjebne: de tar av. Den røde tråden forsvinner etter to avsnitt, så tar det av. Artikkelen er preget av iver og noe skjemmende gramatikk; forfatteren betegnes noen ganger som vi, andre ganger som jeg. Og da er det vanskelig å formulere gode ideer slik at leseren kjøper dem.

Både form og innhold blir vanskelig å få tak på når det prates så mye, og sies så lite. Og etter å ha lest de fire sidene, ble jeg noe overrasket over konklusjonen:
Dette er grunnen til at vi bør anse det som maktpåliggende å problematisere eksemplarkontrollfilosofien, med henblikk på å avskaffe den og finne frem til andre måter å sikre den skapernes fortjeneste som vi forutsetningsvis alle er enige om er en nødvendighet for å sikre både skapernes eksistensgrunnlag og fortsatt åndsverkproduksjon i samfunnet.
Var det virkelig det jeg leste akkurat nå? Flott! Men er dette nytt? Eller er mesteparten en remiks av flere artikler i "Bok og bibliotek" fra snart fire år tilbake?

01 November 2006

Datatilsynet vurderer å gi IFPI konsesjon

I flere nyhetskanaler (1) (2) ser det ut som om IFPI Norge, gjennom Simonsen Advokatfirma (heretter IFPI), har fått konsesjon til å overvåke fildelere i Norge. Vel, det er ikke helt nøyaktig, men skulle journalistene vært nøyaktige, hadde deres overskrift vært like kjedelig som den jeg har laget for min dekning av saken.

IFPI har siden 2. desember 2005 planlagt å samle inn informasjon om fildelere, for om mulig å rette søksmål mot den ulovlige aktiviteten disse utvilsomt bedriver. I et brev fra Datatilsynet datert 25. oktober 2006, konkluderer de med, etter en 10 siders gjennomgang av forskjellige faktuelle og juridiske sider ved saken, at de er innstilt på å gi en tidsbegrenset konsesjon, men først etter at de har drøftet saken på nytt med IFPI. Det kommer frem at IFPI også formelt må søke Datatilsynet om konsesjon før behandlingen av sensitive personopplysninger kan begynne.

Det finnes et grunnleggende personvernsprinsipp om forholdsmessighet (se f. eks. personopplysningslovens § 8 litra f)), som blant annet innebærer et krav om at det minst inngripende tiltak settes i verk. I forbindelse med dette opplyser IFPI om at de har prøvd alt som er i deres makt for å stanse aktiviteten som er i ferd med å kvele bransjen helt. De nevner i fleng: leserinnlegg i aviser; kommentarer og deltagelse i debatter i alle kanaler, også internett; og annonsekampanjer på kino, men fildelerne bare fortsetter. Hmmm....

Vi venter fortsatt på den store holdningskampanjen fra IFPI Norge, som vi tidligere har kommentert som en veldig positiv tilnærming til det problemet fildelere utgjør for platebransjen.

Du kan også lese Datatilsynets presentasjon av saken på deres egne nettsider.