De eneretter som både norske og (for enkelthetens skyld) amerikanske opphavsmenn ønsker å håndheve, er hjemlet i eget lands lovgivning, og er således avhengig av denne for i det hele tatt å ha noe å regulere ut i fra. Et CC system må derfor være underordnet (nasjonal) lovgivning.
Mitt spørsmål er som følger: Hvilke lisensieringsmuligheter vil CC tilføre norske rettighetshavere, som ikke åndsverkloven allerede utstyrer dem med?
CC er ikke mer enn en opphavsrettsnotis (med rettskonstituerende effekt). Når man utstyrer eget verk med et av flere "CC"-emblem, har man gitt uttrykk for hva andre kan gjøre med verket sitt. Og så?
CC-lisensieringen finnes i tre forskjellige, komplementære formater, eller grensesnitt om du vil. Den kommer i et symbolsk, et menneskelig og et juridisk format. Symbolformatet alene sier lite eller ingenting, all den tid den kun består av et bilde. Vi må altså lete bak symbolet for å få vite rekkevidden av den til dette verket valgte lisensiering. Den tekniske versjonen beskriver htmlkoden for å få lagt symbolet akkurat der, på akkurat den siden. Dermed kommer man ikke utenom å lese den juridiske versjonen for å få full oversikt over hvilke rettigheter som er overdratt fra opphavsmannen, og under hvilke vilkår. Den juridiske versjonen for en av de mest brukte lisensene (
Attribution-NonCommercial), er
like lang som hele åndsverkloven! For et fremskritt det er å få introdusert et slikt regime for norske rettighetshavere!
Universitetslektor
Gisle Hannemyr sier i et intervju med NRK 2 i dag at der opphavsretten har som utgangspunkt å begrense andres tilgang til verk, har CC som intensjon å gi tilgang. Fra et juridisk synspunkt har vel Hannemyr akkurat beskrevet normal bruk av fravikelig lovgivning, men i praksis valgt den mest kompliserte (les: amerikansk kontraktsrettslige) måten å inngå en avtale om bruk på.
Kan noen i CC-Norge fortelle meg hvorfor ikke det samme kan oppnås ved å tilføye en slik (eller lignede) passus til verket sitt:
Dette verket er beskyttet etter åndsverklovens regler. Du har likevel lov til å bearbeide og kopiere verket, så lenge det er for ikke-kommersiell bruk, og under forutsetning av at du oppgir opphavsmann og kilde på kopi og bearbeidelse.
Uten noen symboler. Uten noe firesiders tilleggsdokument. Uten noen embetseksamen.
Labels: opphavsrett