0

30 April 2006

Mixtaper utfordrer åndsverklovens § 12

Platebutikken Tiger i Oslo inviterer sine kunder fra tid til annen til å lage en mixtape, ta den med til butikken, og bytte den mot en annens hjemmebrente produkt. Du tar med CD'en til butikken, putter den i en bøtte, og trekker opp en annens CD til deg selv. Voila, der står du med noe et vilt fremmed menneske har laget, kun for å promotere egen favorittmusikk.

Hensikten er altså å la andre få et innblikk i egen musikalske verden, samtidig som du selv kanskje oppdager ditt neste favorittband.

Etter åndsverklovens § 12 har vi lov til å fremstille eksemplar til privat bruk. Privat bruk defineres gjerne som eksemplarfremstilling til familie og nære venner, i tillegg til en selv. Etter mitt syn faller denne eksemplarfremstillingen utenfor det virkeområde § 12 i dag er ment å dekke. Og dermed er eksemplarfremstillingen som foregår forut for turen ned til Tiger, ulovlig.

Men burde det være slik? Vil ikke denne ulovlige eksemplarfremstillingen faktisk føre til at andre kjøper musikk de aldri hadde hørt om, om det ikke hadde vært for Tigers ordning? Og er dette et godt nok argument for å tillate en slik eksemplarfremstilling?

Jeg lurer på hvordan IFPI vil reagere om dette blir en vane blant en større krets enn Tigers kunder. Tenk om Platekompaniet hadde begynt å organiserer slike byttekvelder....

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Iversen said...

Oi. Jeg prøver å formuler en mening nå, men det går neimen ikke. Blir bare en haug med argumenter som dreper hverandre.

Bra innlegg, jeg håper noen litt mer klartenkte enn meg kommer og mener noe her.

01 May, 2006 07:50  

Post a Comment

<< Home