0

31 August 2006

Gratis musikk

Selv om enkelte nettaviser fremdeles synes det er en god idé å ta seg betalt, kan det nå ikke være tvil om at nyheter på internett er og vil forbli gratis.

Den neste kategori av åndsverk som kan bli gratis for brukeren er musikk: Free legal music downloads in time for Christmas, The Register, 29. aug. 2006.

Les mer:
- Universal backs free music offer, BBC, 29. aug. 2006.
- SpiralFrog inks music deal with Universal, News.com, 29. aug. 2006.

Sangtekster og gitartabulatur

Her i Norge har Kopinor siden 2001 arbeidet med å stenge norske nettsteder som publiserer sangtekster og gitartabulatur på internett.

I klassisk Look to Norway-stil dilter amerikanerne etter, og Music Publisher Association (MPA) har siden juni sendt cease and desist letters (også kjent som nastygrams) til nettsteder som publiserer sangtekster og gitartabulatur på internett.

Mange av de kjente amerikanske nettstedene med gitartabulatur er nå tatt ned, for eksempel
OLGA. Dette har ført til at det russiske nettstedet Ultimate-Guitar.Com, som tydeligvis ikke har planer om å gjøre som MPA sier, har blitt veldig populært. UGC opererer (etter egne uttalelser) under samme hjemmel som allofmp3.com.

RIAA har ikke vært veldig heldige i sine forsøk på å angripe denne hjemmelen.


Hører vi et rungende "break a leg" til MPA?

Les mer:
-
Music industry threatens guitar tablature sites, ArsTechnica, 14. aug. 2006.
-
Now the music industry wants guitarists to stop sharing, News.com, 27. aug. 2006.
- Guitar instruction sites shut down by music industry, The Register, 29. aug. 2006.

Labels: ,

29 August 2006

Musikk fra Beck

Samtidig med at cd-ene er i ferd med å forsvinne er måten ny musikk blir formidlet på i ferd med å endres. Becks siste prosjekt er noe ganske annet enn en gammeldags plate: The Infinite Album, Wired Magazine, sep. 2006:
Release a traditional 13-track cd? No thanks, says Beck. Instead, he serves up a collection of songs, remixes, and videos that fans can piece together any way they want.

27 August 2006

Leksikonartikler

Artikler du ikke vil finne i Britannica eller Store Norske: Wikipedia Showdown!

Amazon Shorts

Eirik Newth har testet ut: Amazon Shorts, Eiriks forfatterblogg, 20. jul. 2006. Litteratur uten drm for tre kroner og 12 øre er ikke dårlig.

22 August 2006

Å gi bort bøker for å selge bøker

Vi har tidligere skrevet om en gratis norsk bok på internett som vi hadde ønsket også ble solgt som papirbok for å teste ut om salget av boken derav ville øke eller minke.

Som Øystein H. Lund skrev i en kommentar til vår artikkel har Baen Books testet ut dette i lengre tid. Deres Baen Free Library inneholder så langt ca. 80 gratis bøker som også selges som papirbøker. Resultatet er, som Lund skriver, at bøker av ukjente forfattere selger bedre, mens bøker av kjente forfattere selger like bra.

Det høres riktig ut. Så lenge de aller fleste ønsker å lese bøker i papirformat vil en gratis elektronisk utgave av en bok ikke ødelegge salget av papirboken, og hvis forfatteren er ukjent vil det kunne ha en positiv markedsføringseffekt.

Dette vil naturligvis ikke lenger gjelde når flere (de fleste) begynner å lese bøker elektronisk. Men kanskje er det slik Jim Baen mente at:

... most people would rather be honest than dishonest ...

The only time that mass scale petty thievery becomes a problem is when the perception spreads, among broad layers of the population, that a given product is priced artificially high due to monopolistic practices and/or draconian legislation designed to protect those practices. But so long as the "gap" between the price of a legal product and a stolen one remains both small and, in the eyes of most people, a legitimate cost rather than gouging, 99% of them will prefer the legal product.

Jim Baen is quite confident that, as technology changes the way books are produced and sold, he can figure out ways to keep that "gap" reasonable — and thus make money for himself and his authors in the process, by using the new technology rather than screaming about it. ...

Fra: Introducing the Baen Free Library av Eric Flint.

Vi tror Jim Baen har rett i at det vil være mulig å tjene penger på litteratur også i fremtiden, men vi tror det vil bli vanskelig å begynne å ta seg betalt for (elektroniske) bøker som i lengre tid har vært gratis. Vi tror isteden inntektene vil komme fra slike ting som salg av reklame, produktplassering, høytlesing, foredragsholding, og lignende.

Det kan passe å avslutte med Tim O'Reillys berømte artikkel fra 2002: Piracy is Progressive Taxation, and Other Thoughts on the Evolution of Online Distribution, Open p2p.com, 11. des. 2002.

PS: Kjente forfattere, (på andre forlag enn Baen Books), som gir bort bøkene de selger:
- Cory Doctorow
- Lawrence Lessig
- Charlie Stross

21 August 2006

Oppdatert papiravis

Guardian har lansert G24, en elektronisk avis som er ment å leses på papir. Det dreier seg om en avis i pdf-format som oppdateres hvert 15. minutt og som leseren selv må skrive ut. Avisen beskrives som:

... free, 'print and read' service featuring Guardian Unlimited news content updated every 15 minutes. ... likely to appeal to a lunchtime and evening commuter market wanting a live print-based update. ...

Link: G24

19 August 2006

Norsk film på internett

Den første (nye) norske spillefilmen som vises gratis på internett:
Sirkel er en nullbudsjetts spillefilm, produsert i Bergen (2004/2005). Den ligger nå klar for gratis nedlasting.
Link: Sirkel, (via DinSide).

Fotorealistiske tegninger

Ganske bra tegnet dette: The World's Most Photorealistic Vector Art, Basang Panaginip, 29. jul. 2006.

16 August 2006

Se TV på internett

Det er ikke bare norske TV-stasjoner som sender TV på internett: Jeff's Quick Guide to TV on the Net (TV/IP), The Jeff Pulver Blog, 26. jul. 2006, (via Digg).

13 August 2006

Innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur

Mari Toft, også kjent som Syphilia Morgenstierne, har i sommer lest og kommentert halvparten av romanene Norsk kulturråd kjøpte inn til bibliotekene i 2005. Bakgrunnen for lesingen var at romanen En av de beste, utgitt på Mari Tofts eget forlag, ble vraket av kulturrådet. Mari Toft ønsket derfor å finne ut hva slags bøker som ble kjøpt inn. Dette er hennes konklusjon:

Mer enn halvparten av bøkene som kjøpes inn er så dårlige at de utgjør en fornærmelse mot leseren. De tar opp verdifull bibliotekhylleplass, kveler bokhandlene med uselgelige ting og fortrenger de relativt få titlene med god og tildels viktig litteratur, som ikke har noen sjanser til å bli sett gjennom all den støyende svadaen.

Sommerføljetong 2006: Syphilia leser og lider for deg anbefales på det varmeste.

09 August 2006

Marte Thorsby med kr 0 i skattbar inntekt!

Marte Thorsby i IFPI Norge oppviser særdeles dårlig forretningssans i dagens VG. Hun sier:
"Hvis man har som forretningsidé å kjøpe plater for så å selge dem når man
har tatt «privatkopier», er det soleklart i strid med loven."

Noen genial forretningsidé kan dette knapt kalles. Å kalle det for en forretningsidé i det hele tatt, er vel å ta i. Dersom man kjøper en ny CD, og forventer at man skal få solgt den til mer enn man kjøpte den for, etter at den er brukt, venter man trolig samtidig besøk fra julenissen opptil flere ganger i løpet av desember. Som forretningsidé ligger vel dette på samme nivå som andre ideer platebransjen har hatt siden slutten av 90-tallet.

Jeg synes likevel den juridiske forståelsen Thorsby bringer til torgs i intervjuet, som tar utgangspunkt i at bruktbutikker oversvømmes av CD'er, er mye verre. Thorsby mener at

"Å ta kopier for å kunne selge originalen vil anses for å være i
ervervsøyemed, ikke «privatkopier», og dermed i strid med loven."

Når man kjøper en CD er rettigheten til eksemplaret konsumert, og eksemplaret kan spres videre blant allmennheten, se åndsverklovens (åvl.) § 19. Når det i § 12 snakkes om at enkelte eksemplar ikke kan fremstilles i ervervsøyemed, må dette gjelde kopien, og ikke originalen. Dette er juss, og ordlyden i bestemmelsen viser klart tilbake til den fremstilte kopien, og ikke til originaleksemplaret.

Jeg kan ikke finne noe i verken Ot. prp. 46 (2004-2005) eller i Ot. prp. 15 (1994-95) som kan underbygge Thorsbys tolkning av bestemmelsen.

Men hun fikk sagt dette høyt i både VG og Dagbladet, og da er det kanskje ikke så viktig at det juridiske grunnlaget hun fremholder sine påstander på, ikke holder vann bedre enn en ballong under Marius Thorps arbeidssko.

Da har vi to artikler her i dag som vi gjerne ser at Marte Thorsby reagerer på.

Legmannens håndbok i rettssaker om fildeling

Grant Robertson, skribent og teknisk rådgiver, har skrevet en artikkel om hvordan RIAA rettslig går frem når de saksøker potensielle opp- og nedlaster av opphavsrettslig beskyttet materiale.

En fasinerende betraktning om hvordan man vanskelig kan eller vil forsvare seg med de få midlene man har til disposisjon, når RIAA først angriper.

Vil du heller lese den juridiske beskrivelsen, finner du en artikkel om det
her, skrevet av Ray Beckerman, en advokat som også skriver en blog som han beskriver som "A blog devoted to the RIAA's lawsuits of intimidation brought against ordinary working people."

Jeg kunne gjerne tenke meg Marte Thorsby kommentere det som ser ut som både dypt vann og tynn is hva juridisk grunnlag for søksmålene angår, og om IFPI i Norge bifaller denne fremgangsmåten (og beskrivelsen av den, for så vidt).

(Plukket opp via Boingboing)

Labels: ,

04 August 2006

Hurra Torpedo på BoingBoing

Det er ikke hver dag artikler på BoingBoing har et norsk tema, men Hurra Torpedos versjon av "Total eclipse of the heart" blir behørig omtalt i dagens utgave.

En soft start på nytt bloggesemester for oss her.


(Fra Boingboing)

Labels: ,