0

30 January 2009

Ukas nest viktigste saker

Revolusjonerende saker fra de siste ukene som vi ikke har skrevet om:

Labels: , ,

29 January 2009

Spotify reduserer katalogen sin

Spotify opplyser i dag at de er nødt til å fjerne et ukjent antall album/spor fra sin katalog. Spotify skriver at det er to grunner til at de er nødt til å gjøre dette. Den første er lisensieringsvilkår over landegrenser, som er så vanskelige at Spotify ikke klare å implementere lisensvilkårene i softwaren sin. Den andre grunnen er etter siegende misforståelser mellom artister og plateselskap/Spotify om hva som kan streames, og hva som ikke kan streames.

Dette er selvfølfelig fryktelig synd, så lenge Spotify leverer en tjeneste jeg ennå har til gode å se noen ikke like veldig godt. La oss håpe at alle parter gjør alt de kan for å løse de problemene Spotify opplever, og at ikke omfanget av musikk som skal fjernes er så mange at Spotify mister sine fornøyde kunder.

Labels: , , ,

Er å leie bedre enn å eie?

Kevin Kelly skriver om hvordan vi i stadig større grad vil leie istedenfor å eie. Han hevder at denne trenden ikke bare gjelder åndsverk, men alt som lages, som for eksempel biler: Better Than Owning, The Technium, 21. jan. 2009.

Interessant om hvordan ting vi får gratis ikke føles som vår eiendom:
Our sense of ownership is a funny thing. If you purchase an ebook and download the book's PDF file to your computer, you'd say you owned it, and expect the rights of ownership. However if you went to a link where a PDF of a book was opened on your screen for free and automatically, you might not feel you owned this book, even if it was copied to your disk. Possession of a copy turns out to be less important in the feeling of ownership than does the price. Free things don't generate strong feelings of ownership. Gifts do, which we think of as "free," but our sense of ownership is related to their "replacement costs" – how much they would cost us to buy elsewhere, their market value. If an item has a marketplace cost of zero, we tend not to feel we own it. So as more economic activity gravitates toward the free, less will feel owned. As more is shared, less will act like property.

Labels: ,

Get filmleie - endelig en brukbar videobutikk på nett?

Endelig ser det ut til at noen har klart å lage en brukbar filmbutikk på nettet. Hvis nå bare rettighetshaverne kunne la Get få lov til å leie ut filmer vi har lyst til å se: Test av Get Filmleie, Teknofil.no, 28. jan. 2009.

Labels: , ,

28 January 2009

Forlengelse av vernetiden for musikere?

Kommisjonen la i 2008 frem et forslag om å forlenge vernetiden for musikere med 45 år, til hele 95 år. Forslaget er svært omdiskutert, og i denne videoen får du en fin oppsummering av de mulige konsekvensene av forslaget.

Det er vanskelig å være uenig i at man sikrer denne gruppen bedre ved f. eks. å regulere kontraktene musikerne inngår, sikre dem bedre sosiale rettigheter som f. eks. pensjon, samt sørge for at kollektive vederlagsordninger også tilgodeser musikerne på en skikkelig måte ser ut som en bedre vei å gå.

Kommisjonens forslag desavuerer dessuten to meget troverdige rapporter, som begge fraråder utvidelse av vernetiden. Hvem som har finansiert rapporten som konkluderer motsatt, kommer frem av videoen.

15 January 2009

Sammendrag av bøker

Jeg liker å fatte meg i korthet. Etter min mening formidles tekstbasert informasjon, viten og for så vidt også underholdning, ofte med alt for mange ord. Twitter har vist hvor effektivt det er mulig å gjøre dette. Wiki-er med korte sammendrag av bøker synes jeg derfor er en glimrende god idé: Books Online (in Outline form), TeleRead, 14. jan. 2009.

Labels:

08 January 2009

Nine Inch Nails: på salgstoppen i 2008

Det er kanskje ikke noen stor nyhet i seg selv at det MP3 albumet som solgte mest på Amazon.com i 2008 var Nine Inch Nails "Ghosts I-IV".

Nyhetsverdien øker en del når vi vet at albumet samtidig har ligget til gratis nedlasting under nesten hele fjoråret. Det skal vel egentlig ikke være mulig å konkurrere med noe som er gratis, men det er det altså.

Det blir spennende å lese IFPIs Digital Music Report 2009!

Via zeropaid.com

Labels: , ,

Rekordår igjen for musikkbransjen

For ganske nøyaktig to år siden skrev jeg her på bloggen om en ganske massiv oppgang i salget av musikk (i USA). Oppgangen bare fortsetter, skal vi tro den årlige statistikken fra Nielsen SoundScan, og det synes jeg vi må.

Nå som da rettes fokuset mot forskjellige deler av statistikken, og det er dessverre fortsatt nedgangen i CD-salg som trekkes frem. Eirik Rossen i digi.no gir her en fin oversikt over hvem som mener hva, men trekker selv den konklusjonen at musikkbransjen ikke har så mye å sutre over.

Du kan lese hele statistikken selv her.

Labels:

05 January 2009

Ukas nest viktigste saker

Revolusjonerende saker fra de siste månedene (!) som vi ikke har skrevet om:

Labels: , ,