0

21 September 2008

Er ebøker dumt?

Dagsavisen hevder i et intervju med forfatteren Tore Renberg at det vil være dumt av Torgrim Eggen å selge egne e-bøker: – Dumt av Eggen, (17. sep. 2008).

Jeg er mildt sagt uenig i det meste Tore Renberg hevder her. Hans synspunkter minner om den klassiske artikkelen: "Internett er en flopp".

Her er noen sitater med mine kommentarer under:
Den elektroniske boka er et skapt behov ...
Den digitale romanen trengs ikke.
En elektronisk bok er etter min mening bedre enn en papirbok på nesten alle måter. Det finnes naturligvis ulemper med en elektronisk bok, som for eksempel at den er vanskelig å lese i direkte sollys eller at batterikapasiteten er dårlig, men dette er ting som vil bli løst med bedre teknologi. En papirbok derimot har mange ulemper som aldri vil bli borte.
Jeg slipper ikke noe ut på det digitale markedet før det er 100 prosent kopibeskyttet.
Hvilket skulle bety aldri. 100 prosent kopibeskyttelse er ikke bare en umulig utopi, det er også en selvmotsigelse. Jo mer kopibeskyttelse et verk har jo mer vil brukerne kopiere verket. NRKbeta-doktrinen er en mer realistisk tilnærming til virkeligheten: "The only way to control your content is to be the best provider of it". Det som er 100 prosent sikkert er at åndsverk med drm aldri vil fungere særlig bra.

Isteden for å være redd for å gi ut romanen som en digitalbok burde Renberg publisere den gratis på internett som reklame for papirboka. Jeg er overbevist om at en digital versjon av en roman kun vil medføre økt salg av papirboka. Dette fordi Renberg har rett i en ting: det er i dag ikke mange som ønsker å lese romaner som ebøker. Det vil naturligvis endre seg, men det vil ta tid.
«Charlotte Isabel Hansen» kommer på lydbok nå, og om dette ikke sikres ordentlig, blir det min siste lydbok, sier Renberg.
Da blir nok "Charlotte Isabel Hansen" den siste lydboka fra Tore Renberg som kan kjøpes. Den nye lydbokavtalen og Pirate Bay vil naturligvis sørge for at "Charlotte Isabel Hansen", og alle andre av Renbergs bøker som konverteres til lydbok, vil kunne lastes ned ulovlig.

PS: Dagsavisen unnlater å nevne at de bøkene Torgrim Eggen vurderer å selge på eget nettsted er to bøker som ikke lenger er i handelen og som han har kjøpt tilbake rettighetene til.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home