0

25 January 2008

Olivennes-rapporten

Denis Olivennes, sjef for den franske butikkjeden Fnac, fikk i fjor høst i oppgave av Frankrikes kulturminister å lede en gruppe som skulle finne ut hvordan man skal få slutt på den ulovlige opp- og nedlastingen av åndsverk i Frankrike.

I slutten av november 2007 kom Olivennes-rapporten. Her er et sammendrag på engelsk: 13 suggestions against illegal downloading, (Culture Creative News, 26. nov. 2007).

Det som har vakt mest oppsikt er forslaget om at ISP-er skal filtrere bort piratkopierte åndsverk og stenge ute brukere som gjentatte ganger laster opp eller ned slike åndsverk:

13. There should either be launched a well directed tracing policy or a warning and penalization mechanism valid for all internet providers, going up to the suppression and cancellation of internet accesses. The implementation of these measures might request the creation of an independent authority.

Det har vært skrevet en del om de negative følger dette vil ha for personvernet, og det er naturligvis viktig og riktig, men jeg er mer opptatt av at man i fullt alvor tror dette er mulig å få til. Burde ikke selv godt voksne mennesker, som kulturministre og butikkjedesjefer, nå ha lært at selv om man mot formodning skulle klare å lage et noenlunde brukbart filter, vil det ikke ta en gjennomsnittlig nerdete tenåring, mer enn en dag å finne en måte å unngå filteret på?

EU vurderer nå om dette er noe for hele unionen. Jeg kan vanskelig tenke meg at det blir noe av. Innen EUs medlemsland skulle være klare til å innføre "Olivennes-loven" burde vannmerking og åndsverksporing for lengst ha vist seg like nytteløst som dagens DRM. Men på den annen side: EU ser drm som framtidens lösning, (Computer Sweden, 7. jan. 2008).

Les mer:
- Pirater kan miste nettforbindelsen, (Teknofil, 24. jan. 2008).
- Pirates face crackdown over movie downloads, (Guardian Unlimited, 24. nov. 2007).

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home