0

23 February 2007

17 åring dømt for ulovlig fildeling

Tja, hva skal man si?

Plate- og filmbransjen sliter og har lenge slitt med ulovlig opp- og nedlasting av opphavsrettslig beskyttet materiale. I Jæren tingrett kunne de 22. februar endelig feire en etterlengtet seier når en 17 åring der ble dømt for ulovlig fildeling.

17 åringen ble dømt til 45 dagers betinget fengsel, og må samtidig betale en bot på kr 4000,-.
I dagens VG sier tenåringens advokat at dette nettverket er lite i internasjonal sammenheng, med sine 2500 brukere. Det er vel ingen uenige i.

Og da undrer jeg meg på hva film- og platebransjen anser at de egentlig har vunnet? Er dette et gjennombrudd for dem? Har de fått en avklaring av vanskelig juss, og nå VIRKELIG kan begynne å gå etter andre fildelere?


Avgjørelsen er den første i en mulig rekke basert på anmeldelser fra Simonsen Advokatfirma, som blant annet anser denne saken som en prøvesak hva erstatning angår. Det må vel være vel dyrt å betale en rekke advokater som kun anmelder saker til politiet, uten at det samtidig rettes erstatningskrav mot fildelerne som anmeldes?

At foreldrene skal kunne holdes ansvarlige som foreldre for erstatningskrav på flere hundretusen kroner, synes jeg høres rart ut, både fra et rettslig og moralsk synspunkt.

(Oppdatering: Les artikkel i techdirt.com, som omhandler RIAAs argumentasjon for hvorfor foreldre må være ansvarlige for barnas ulovlige opp- og nedlasting av opphavsrettslig beskyttet materiale)

Kanskje advokatene har lest Pandoraundersøkelsen 2005, og funnet ut at enkelte lar være å fildele, fordi de ikke får lov av foreldrene sine? Da vil jeg anbefale at de går på aldersgruppen 25-29 år, der er det kun 2,4 % som ikke får lov av foreldrene sine, samtidig som dette må være den mest søkegode aldersgruppa.

Uansett: Goodwill kan ikke måles i penger. Eller jo, det kan det jo...

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home