0

06 March 2006

TV på internett

Som kjent kan man relativt enkelt laste ned tv-program ved hjelp av fildelingsnettverk som Bit Torrent. Jeg så for eksempel alle episodene av Lost som ble sendt på norsk tv våren 2005 på den måten. Å laste ned tv-programmer fra fildelingsnettverk tar imidlertid lang tid og er ulovlig.

En enklere, og kanskje lovlig måte?, er å se tv-program på web-video: nettsteder som Yahoo Video, Google Video og YouTube. Hvem som helst kan laste opp videoer, for eksempel opphavsbeskyttede tv-program, til disse nettstedenes servere.

Det mest brukte av videonettstedene er ett år gamle YouTube. Her kan du finne det meste av engelskspråklige program som (ennå ikke) er å se på tv. Jeg har for eksempel sett de fem første episodene av The IT Crowd på YouTube.

Det virker ikke som om rettighetshaverne helt har bestemt seg for hva de skal gjøre med den ulovlige publiseringen. Noen tv-programmer har blitt fjernet, men det meste er fremdeles tilgjengelig. Det skal bli spennende å se om de kommer til å anse den ulovlige publiseringen som ustoppelig og god reklame, eller om de kommer til å "go RIAA", (min versjon av "go postal"), med nettstedene.

Links:
- Interessant om YouTube: Video Napster?, MSNBC, 1. mar. 2006.
- Flere videonettsteder: MetaCafe, Putfile og Revver.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home