0

24 January 2006

Finansier din egen iPod

De beste mp3spillere er relativt dyre, men noen har funnet en fiffig måte å finansiere sin egen på: Kjøp en iPod, fyll den med musikk o.a., og selg iPoden til dobbel pris.

Dette er blant annet forsøkt gjort på Ebay, men med en gang USAToday tok dette opp med EBay, fjernet de annonsen pga det klare bruddet på opphavsrettslovgivningen dette innebærer.

Dette ville heller ikke være lovlig i Norge, selv om enkelte forsøker seg.

Konsumpsjonsreglene i åndsverkloven (åvl) gjelder kun for varer, ikke for tjenester. I tillegg til at bruken for et nedlastet verk vil være avtaleregulert, vil nedlastet musikk regnes som kjøp av en tjeneste i denne sammenhengen. Derfor gjelder ikke de samme reglene som gjelder når du kjøper f. eks. en CD. For den kan du selge videre, jf åvl. § 19.

Laster du ned ulovlig, fremstiller du riktignok kopier til privat bruk. Etter lovendringen 1. juli 2005 forutsetter en slik eksemplarfremstilling et lovlig kopieringsgrunnlag, jf. åvl. § 12 , fjerde ledd. Dermed er kopiene på iPod'en ulovlige.

Ripper du derimot egne CDer, lager du lovlige eksemplarer til privat bruk. Og det er helt ok. Men selger du iPoden med egenrippet musikk, utnyttes eksemplarene i annet øyemed. Og da er det ikke lenger ok.

Det var jussen. Men magefølelsen sier vel også at det å selge musikk på en mp3spiller på denne måten ikke er helt kurant. Du får starte en platebutikk om du har lyst til å pushe musikk. Og heller ta inn noen mp3spillere til grossistpris.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home